Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Αντίθετος ο ΣΜΕΧΑ στην επιβολή νέων φόρων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Την αντίθεσή του στις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες (Πέμπτη) στη Βουλή, σχετικά με την επιβολή νέων φόρων επί χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς επίσης και του τρόπου υπολογισμού τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ.

Την αντίθεσή του στις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες (12 Δεκεμβρίου) στη Βουλή, σχετικά με την επιβολή νέων φόρων επί χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς επίσης και του τρόπου υπολογισμού τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι προτεινόμενες διατάξεις που υπέβαλλαν οι συντάκτες, θα επιφέρουν συρρίκνωση των συναλλαγών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μετακίνηση των Ελλήνων επενδυτών σε ξένες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ή και ξένες ΕΠΕΥ, συρρίκνωση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου και κλείσιμο ελληνικών ΕΠΕΥ» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ.

Εξάλλου, επισημαίνει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο α) χαρακτηρισμός ενός επενδυτή-φυσικού προσώπου ως επιτηδευματία και β) ταυτόχρονη ύπαρξη φόρου συναλλαγών και φόρου υπεραξίας χωρίς αφορολόγητο, αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, καθόσον πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υφίστανται με τον τρόπο που προτείνονται από το ΥΠΟΙΚ να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις που είχε επισήμως υποβάλλει ο ΣΜΕΧΑ από τον περασμένο Οκτώβριο, συνοψίζονται στα εξής:

– Θέσπιση αφορολογήτου ορίου 25 χιλ. ευρώ, πέραν του οποίου θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας.

– Κατάργηση από 1/1/2014 του φόρου συναλλαγών 0,2% που ισχύει μέχρι και τις 31/12/2013.

– Πλήρης εξαίρεση των συναλλαγών που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα του ν. 3606/07 και κινητές αξίες του ν. 3371/05, από τις πράξεις που θεωρούνται «επιχειρηματική συναλλαγή» και άρα εμπίπτουν στην περίπτωση να χαρακτηρισθεί ο επενδυτής φυσικό πρόσωπο ως επιτηδευματίας.

– Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%, ο συμψηφισμός κερδών-ζημιών δεν θα πρέπει να γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), αλλά ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών- ζημιών σε ετήσια βάση από τη μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων της παραγράφου 1 του άρθρου 42 συνολικά, αφού αφαιρεθούν-προστεθούν έξοδα ή δαπάνες που αφορούν έκαστη συναλλαγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο