Γερμανικά ΜΜΕ: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου αναφέρει το δίκτυο n-tv, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, σύμφωνα με την DW. Προηγουμένως, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον Γ.Στουρνάρα». Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο χρόνος για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι λίγος, δεδομένου ότι 14 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Πάντως ο γερμανικός Τύπος δεν κρατά κοινή γραμμή, με πλήθος δημοσιευμάτων σε άλλα μέσα να υιοθετούν τις πληροφορίες του Reuters για πάγωμα της επίσκεψης.
Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου «προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.
Προηγουμένως, λέει η ίδια πηγή, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον έλληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας για να ενημερωθούν θα είναι λίγος, με δεδομένο ότι στις 14 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Πάντως, όπως φαίνεται στο άρθρο της DW, ο γερμανικός Τύπος δεν κρατά κοινή γραμμή ως προς της επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με πλήθος δημοσιευμάτων σε άλλα μέσα να υιοθετούν τις πληροφορίες του Reuters για πάγωμα της επίσκεψης.
Το εν λόγω τηλεγράφημα του Reuters άναψε φωτιές στο Μαξίμου, που μετά την αρχική αμηχανία και ανησυχία, προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευσή του.
Η τρόικα θα επιστρέψει κανονικά την επόμενη εβδομάδα, με το ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη το μεσημέρι, ήταν η αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης, μιλώντας μάλιστα για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Ειδικότερα, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ψευδές και ανακριβές τηλεγράφημα.
«Τι να σας πω τώρα άλλο;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, για το πώς εξηγεί το δημοσίευμα.
Εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους το «πάγωμα» της συνάντησης διέψευσαν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνοντας ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα και να πιάσει δουλειά από την Τρίτη.
Πέρα από την ανακούφιση που δημιούργησε η άμεση αυτή αντίδραση από το ΔΝΤ, σε μια δεύτερη ανάγνωση δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι οι όποιες διαρροές στο Reuters υπήρξαν από την πλευρά της Κομισιόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προέλευση των πιέσεων.