Προαστιακό μέχρι το λιμάνι σχεδιάζουν Δήμος Θεσσαλονίκης και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μέχρι την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσες στάσεις στις δυτικές συνοικίες, φιλοδοξούν να φέρουν τον προαστιακό σιδηρόδρομο ο Δήμος και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Γ.Μπουτάρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αθ.Ζηλιασκόπουλο.
Μέχρι την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσες στάσεις στις δυτικές συνοικίες, φιλοδοξούν να φέρουν τον προαστιακό σιδηρόδρομο ο Δήμος και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Γ.Μπουτάρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αθ.Ζηλιασκόπουλο.
Αν και η υποδομή που θα επιτρέψει στο όλο εγχείρημα να γίνει πράξη υπάρχει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της (ακόμη και αν πρόκειται για θαμμένες γραμμές), ωστόσο η υλοποίηση του έργου στην πράξη εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου ένα με δύο χρόνια, καθώς -μεταξύ άλλων- χρειάζεται να εκπονηθούν οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές μελέτες, να ολοκληρωθεί ενιαία ηλεκτροκίνηση, αλλά και να κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης και η τελική συμφωνία.
Η προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου (που εξυπηρετεί το Κιλκίς και την Εδεσσα) μέχρι το λιμάνι, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο η απόσταση από το Ελευθέριο Κορδελιό μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης θα διανύεται πλέον σε δέκα λεπτά.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στο σημείο όπου θα καταλήγει το τρένο, θα υπάρχει και τερματικός σταθμός της παράκτιας συγκοινωνίας, γεγονός που διαμορφώνει νέες προοπτικές για τις μεταφορές.
Διεθνή δρομολόγια από το 2014
Από τα μέσα του 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα συνδέουν καθημερινά τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια -και μέσω αυτών τη Σερβία- τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ώστε να αξιοποιηθεί το αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα από τις συγκεκριμένες χώρες.
«Το καλοκαίρι του 2014 θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε Βούλγαρους, Σέρβους και Σκοπιανούς τουρίστες στις παραλίες (μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με ένα τρένο ημερησίως, και από εκεί οδικώς μέχρι τις παραλίες)» είπε χαρακτηριστικά.
Προκειμένου, ωστόσο, το σενάριο αυτό να επαληθευτεί, θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι σκόπελοι, που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο των άλλων χωρών: αφενός, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας (BDZ) αντιμετωπίζει, στην παρούσα φάση, οικονομικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στο όλο εγχείρημα.
Αφετέρου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, στο τουρκικό κομμάτι, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί του σιδηροδρομικού δικτύου, που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις αρχές του 2014.
Το πιο «εύκολο» κομμάτι φαίνεται ότι είναι αυτό που αφορά τα Σκόπια, καθώς «εκεί θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Ζηλιασκόπουλος.
Με τρένο στη Σίνδο τα ανακυκλώσιμα;
Πάντως, η προέκταση του προαστιακού δεν είναι το μοναδικό εγχείρημα, που ο δήμος και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προωθούν από κοινού.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις των δύο πλευρών για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών από την περιοχή του οικοπέδου του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού (στα όρια του λιμανιού) μέχρι το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Σίνδου με τρένο.
Από την κίνηση αυτή, ο Δήμος εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και η ενδεχόμενη θετική επίδραση στα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες μελλοντικά.
Αφετηρία της παράστασης «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν» είναι η προσέγγιση του ρόλου του πατέρα και του αποτυπώματος που αφήνει στις επόμενες γενιές.