Επιδεινώνεται η ύφεση στην Κύπρο
Επιταχύνθηκε η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,2% έναντι πτώσης 4,6% στους πρώτους τρεις μήνες του 2013.
Επιταχύνθηκε η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τηγν Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 4,6% στους πρώτους τρεις μήνες του 2013.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Έναντι του πρώτου εφετινού τριμήνου, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4%.
Τα στοιχεία δίνουν την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις που είχε η χρηματοδοτική κρίση της χώρας στην οικονομία της.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης είχε δηλώσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ότι η Κύπρος χρειαζόταν μνημόνιο από το 2011.
Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε καταστροφική την καθυστέρηση για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, που έγινε στα τέλη Ιουνίου 2012.
Η Κύπρος μπήκε το Μάρτιο στο μνημόνιο. Η «διάσωση» συνοδεύτηκε από το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Μεταξύ άλλων, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 300 ευρώ στις καθημερινές αναλήψεις από τα ΑΤΜ.
Αρνητικοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης στο σύνολο των οικονομικών κλάδων, από τις κατασκευές ως τις τράπεζες και τον τουρισμό, όπως είπε η στατιστική υπηρεσία της Κύπρου.
Το μνημόνιο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 8,7% το 2013 και 3,9% το 2014.
Η ανάκαμψη προβλέπεται να έρθει το 2015, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για έναν μήνα κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τι δείχνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις
- Νότια Κορέα: 10 νεκροί και 60 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων
- Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2: Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχασαν την ευκαιρία
- Γιορτή σήμερα 21 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]
- Χέιζ-Ντέιβις: «Eίναι ομάδα του Λεσόρ και του Ναν, έκανα ό,τι μπορούσα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442