Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα γενέθλιά σας με το ανοσοποιητικό σας;

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα γενέθλιά σας με το ανοσοποιητικό σας;

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι ενδέχεται ο μήνας γέννησης να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Από: Ζαχαρία Πηνελόπη

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι ενδέχεται ο μήνας γέννησης να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology, οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό της εγκύου με την κατάσταση του ανοσοποιητικού στα παιδιά τους. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας έχει γεννηθεί την άνοιξη, οπότε κυοφορήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, σε αντίθεση με εκείνα που γεννήθηκαν φθινόπωρο ή χειμώνα, στα οποία τα ποσοστά της νόσου είναι αισθητά χαμηλότερα, αφού κυοφορήθηκαν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οπότε υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα, συμμετείχαν 100 βρέφη από τη Μ. Βρετανία, από τα οποία τα μισά είχαν γεννηθεί το Μάιο και τα υπόλοιπα το Νοέμβριο, μεταξύ των ετών 2009-2010. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο τους, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων. Τα τελευταία είναι αυτά που καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια, καθώς και τις λοιμώξεις.

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όσα βρέφη είχαν γεννηθεί το Μάιο, είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από εκείνα που είχαν γεννηθεί το Νοέμβριο, και σχεδόν διπλάσια ποσότητα Τ-κυττάρων. Εικάζουν, λοιπόν, ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που τα Τ-κύτταρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους, και κατά συνέπεια θεωρούν λανθασμένα τα κύτταρα του οργανισμού ως ξένα και τους επιτίθενται. Έτσι, προσβάλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών, οπότε παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κινδύνου εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, δηλαδή μιας νευρολογικής διαταραχής όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά, συντελώντας σε παράλυση και απώλεια άλλων ζωτικών λειτουργιών.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί με σιγουριά ο συσχετισμός αυτός, οπότε και να κριθεί αναγκαία η χορήγηση βιταμίνης D στις εγκύους που κυοφορούν τους ψυχρούς μήνες, ως θεραπεία για την πρόληψη της νόσου στα παιδιά τους.

imommy

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο