Ενίσχυση της ιρανικής στήριξης στην τρομοκρατία βλέπουν οι ΗΠΑ
Το Ιράν ενίσχυσε την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πυρήνας της αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Ιράν ενίσχυσε την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πυρήνας της αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και την στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ.
«Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ανάλογός του από την δεκαετία του ’90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική» αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη του Ιράν στη Συρία υπέρ του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.
Η αλ Κάιντα, το δίκτυο που έχει υπάρξει επί μακρόν στο επίκεντρο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από την δολοφονία ηγετικών προσώπων του, όπως ο Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και ο Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι.
Αντίθετα, τοπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε τοπικούς στόχους, αναφέρεται στην έκθεση.
«Παρότι ο πυρήνας της αλ Κάιντα βρίσκεται σε πορεία ήττας και τα δύο πιο επικίνδυνα παρακλάδια της έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, οι ταραχές στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει την εικόνα της αντιτρομοκρατίας», προσθέτει η έκθεση.
Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μαλί, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442