Στο δικαστήριο η Κριστίν Λαγκάρντ για το ρόλο της στην υπόθεση Ταπί
Η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσθηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, στο Παρίσι, για να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σε μία ακροαματική διαδικασία που είναι πιθανόν να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα. Αν της απαγγελθούν κατηγορίες για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ το εάν θα διατηρήσει τη θέση της στο ΔΝΤ.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσθηκε την Πέμπτη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, στο Παρίσι, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σε μία ακροαματική διαδικασία που είναι πιθανόν να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα.
Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.
Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό Δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008 σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί.
«Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.
«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Όταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μητρόπολη Αθηνών: Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας – Ανάρτηση Κώστα Μπακογιάννη
- Καιρός: Περαιτέρω επιδείνωση ενόψει, με καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Το εντυπωσιακό και παράδοξο φαινόμενο
- Live streaming: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’
- Σάνεν Ντόχερτι: Πικρή δικαστική μάχη 18 μήνες από τον θάνατο της – Η περιουσία, ο πρώην σύζυγος και η προδοσία
- Ινδονησία: Εντοπίστηκε μία σορός μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους
- ΕΕ: Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα – Μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις να λειτουργήσουν ως ανάχωμα;
- Ο Άνταμ Σίλβερ αποκάλυψε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν ετοιμάζεται για το NBA Europe
- Greece Pushes Energy Hub Role Linking Saudi Arabia to Europe
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442