«Φόρο κρίσης» και αύξηση του ΦΠΑ προωθεί η κυβέρνηση στη Σλοβενία
Μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, όπως η επιβολή «φόρου κρίσης» και η αύξηση του ΦΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, τα οποία θέτει, την Τετάρτη, σε διαβούλευση, με τους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι την Πέμπτη τα καταθέτει στην Κομισιόν.
Μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, όπως η επιβολή «φόρου κρίσης» και η αύξηση του ΦΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, τα οποία θα θέσει, την Τετάρτη, σε διαβούλευση, με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα προγράμματα, μετά τις συμπληρωματικές προσθήκες θα υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθούν στην Κομισιόν μέχρι τις 9 Μαΐου, όπως διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ.
Το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει -μεταξύ άλλων- την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (κατά 2% του βασικού, οπότε θα διαμορφωθεί στο 22% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα του χαμηλού, οπότε θα διαμορφωθεί στο 9,5%).
Αυτές οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2014 αναμένεται να φέρουν, ετησίως, επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Ο «φόρος κρίσης», που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA, αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες.
Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Η εφαρμογή των νέων φορολογικών συντελεστών θα γίνει έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αυτό το πλαίσιο προβλέπει έναν αυστηρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2017, που δεν θα αφήνει περιθώρια για τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιωάννινα: Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο έπειτα από σφοδρή σύγκρουση βαν με Ι.Χ.
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442