Αναγκαστική χορήγηση αντισυλληπτικών σε γυναίκες από την Αιθιοπία αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ
Σοκ προκαλεί η παραδοχή, εμμέσως, του Ισραήλ ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας χορηγούσαν αντισυλληπτικά σε Εβραίες μετανάστριες από την Αιθιοπία, εν αγνοία ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι υγειονομικές υπηρεσίες χορηγούσαν στις γυναίκες το αντισυλληπτικό ενέσιμο φάρμακο Depo-Provera, κάθε τρεις μήνες, λέγοντάς τους ότι πρόκειται για εμβόλιο. Για επιβλαβείς πρακτικές, με ρατσιστικά κίνητρα, κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας, μιλούν δικηγόροι στη χώρα.
Σοκ προκαλεί η παραδοχή, εμμέσως, του Ισραήλ ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας χορηγούσαν αντισυλληπτικά σε Εβραίες μετανάστριες από την Αιθιοπία, εν αγνοία ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με τον Independent, που επικαλείται την εφημερίδα Haaretz, ο ίδιος ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή να σταματήσει η χορήγηση των αντισυλληπτικών σκευασμάτων.
Το θέμα έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ο δημοσιογράφος Γκαλ Γκαμπάι, ο οποίος συνομίλησε με 30 μετανάστριες προκειμένου να διαπιστώσει γιατί μειώθηκαν δραματικά τα ποσοστά γεννήσεων στην κοινότητά τους.
«Μας είπαν (το ιατρικό προσωπικό) ότι πρόκειται για εμβολιασμούς. Αυτό γινόταν κάθε τρεις μήνες. Τους λέγαμε ότι δεν θέλαμε» φέρεται να είπε στον Γκαμπάι μία από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ισραήλ χορηγούσαν στις γυναίκες, κάθε τρεις μήνες, το αντισυλληπτικό ενέσιμο φάρμακο Depo-Provera. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό φάρμακο, με μακροχρόνια δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε πολλές από τις γυναίκες χορηγήθηκε ενώ βρίσκονταν σε καταυλισμούς της Αιθιοπίας, πριν μεταφερθούν στο Ισραήλ.
Η Haaretz δημοσιεύει απόσπασμα από την επιστολή που εστάλη στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με αυτό το απόσπασμα, οι γιατροί «καλούνται να σταματήσουν να ανανεώνουν τις συνταγές για το φάρμακο Depo-Provera σε γυναίκες από την Αιθιοπία, εάν για κάποιο λόγο διαπιστώσουν ότι (εκείνες) δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της θεραπείας».
«Τα ευρήματα από τις έρευνες για τη χρήση του Depo-Provera είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και, αυξάνουν το φόβο για επιβλαβείς πρακτικές, με ρατσιστικά κίνητρα, κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας σωστά αντέδρασε άμεσα, δίνοντας νέες οδηγίες» δηλώνει δικηγόρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ.
Το θέμα έχει προκαλέσει οργή, καθώς πολλοί κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι αμφισβητεί την εβραϊκότητα των μεταναστών από την Αιθιοπία.
Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, είχε προειδοποιήσει, πέρυσι, ότι οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική «απειλούν την ύπαρξή μας ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».
Στις καταγγελίες υπάρχει πάντως και αντίλογος. Μιλώντας με τον δημοσιογράφο Γκαλ Γκαμπάι, ο επικεφαλής της ισραηλινής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και τη Σεξουαλική Υγεία απέρριψε τη θεωρία των αναγκαστικών εμβολιασμών και απέδωσε τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε δύο παράγοντες: είτε επειδή οι γυναίκες πλέον έχουν πρόσβαση στη μόρφωση και επιθυμούν να δημιουργήσουν επαγγελματική καριέρα, παρά οικογένεια, είτε επειδή αναγνωρίζουν ότι η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν παιδιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι συμβαίνει όταν ποντίκια εργαστηρίου απελευθερώνονται στο λιβάδι
- Οικονομία: Από τους Baby Boomers στην Gen Z – Πώς επενδύει τα χρήματά της η κάθε γενιά
- Capital-Executive Ship Management: Στρατηγική συνεργασία SPV Axis Maritime
- Τα επεισόδια μετά τη συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν ως διαδηλώσεις στο Ιράν – Απίστευτη γκάφα στο δελτίο της ΕΡΤ
- Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο εννέα βρεφών σε νοσοκομείο της Σιβηρίας
- Ελεύθερος σκοπευτής εκτέλεσε πρώην πρόεδρο της Αζαξιό
- Αγρότες: Στο Μαξίμου η αντιπροσωπεία των «προθύμων» για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη από τον Δήμο Αγρινίου του βανδαλισμού στο τζάμι που περιστοιχίζει τους Κίονες της Μητρόπολης Αγρινίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442