«Παράθυρο» για παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το 2014
Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα τερματιστούν οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν αλλά η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ μπορεί να μετατεθεί μετά το 2014, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι στον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα τερματιστούν οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν αλλά η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ μπορεί να μετατεθεί μετά το 2014, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι στον Λευκό Οίκο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις θα δώσουν το βάρος στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού από αυτή την άνοιξη, αντί για τα μέσα του έτους, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Όπως εξήγησε ο Ομπάμα, «οι στρατιώτες μας θα έχουν μια διαφορετική αποστολή: να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν, να υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις. Θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, για ένα νέο στάδιο προς μια πλήρη και ολοκληρωτική εθνική κυριαρχία» του Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του, ο Καρζάι δήλωσε ευτυχής για την εξέλιξη.
Ο αριθμός των δυνάμεων που θα παραμείνουν και η φύση της αποστολής τους μπορεί να αποσαφηνιστεί σε μια «διμερή συμφωνία για την ασφάλεια», η οποία απομένει ακόμα να ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη μια ρύθμιση «προστασίας» από κάθε είδους δίωξη των αμερικανικών δυνάμεων και προστίθεται ότι αναφέρεται πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να διατηρήσει «μόνιμες βάσεις» στο Αφγανιστάν.
Οι τελικές αποφάσεις για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και αφού θα έχει ακούσει τις προτάσεις από τα επιτελεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442