Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup δεν χρειάζεται να είναι υπουργός Οικονομικών, λέει το Βερολίνο
Ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup δεν χρειάζεται να είναι υπουργός Οικονομικών, είπε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή της. «Αυτό δεν ισχύει πλέον», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η διάταξη αυτή είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup δεν χρειάζεται να είναι υπουργός Οικονομικών, είπε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή της.
«Αυτό δεν ισχύει πλέον», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η διάταξη αυτή είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε τη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από το τιμόνι του Eurogroup έως τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2013, γεγονός που αφήνει στους αξιωματούχους της ΕΕ περιθώριο τεσσάρων μόλις εβδομάδων για να βρουν τον αντικαταστάτη του.
Ο κ. Γιούνκερ κατείχε την θέση τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών όταν διορίστηκε αρχικά στο συγκεκριμένο πόστο.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα της διαδοχής Γιούνκερ αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλόφωνης οικονομικής εφημερίδας του Βελγίου L’ Echo.
«Πλέον, τίθεται επί τάπητος το θέμα της διαδοχής του: το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κυκλοφορεί εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία κατέχει ήδη τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σχολιάζει, σημειώνοντας πως χθες υπήρξε έντονη συζήτηση για το Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο, κατά την εφημερίδα, να υπάρξει συναίνεση είτε για τον ένα είτε για τον άλλο γιατί οι γαλλογερμανικές πολιτικές διαφορές αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.
Ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί δεν διανοείται να αφήσει την πιο εξέχουσα θέση της Ευρωζώνης στο «γεράκι» Σόιμπλε ή στους συμμάχους του, επισημαίνει.
Πλην και εάν οι δυο άνδρες δεχτούν την εκ περιτροπής προεδρία του Eurogroup, η κατάσταση μάλλον δεν πρόκειται να απεμπλακεί πριν τις γερμανικές εκλογές, σχολιάζει η εφημερίδα και σημειώνει ότι αν ο κ. Γιούνκερ επιμείνει στην παραίτησή του, θα πρέπει να βρεθεί ένας μεταβατικός πρόεδρος για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή όμως, δεν υπάρχει υποψήφιος ούτε γι’ αυτή τη θέση. Τα ονόματα βέβαια διαρρέουν από παντού, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως έχει γίνει λόγος για τον Ολλανδό ή και το Λουξεμβούργιο υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης, επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα, και το πλεονέκτημα του Γιούνκερ είναι ότι διαθέτει τη δυνατότητα να παρίσταται τόσο στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών όσο και των ηγετών.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο «όνομα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι» το οποίο είχε ακουστεί στις αρχές του έτους για τη θέση αυτή.
«Ο ίδιος, όμως, δεν ενδιαφέρεται», σημειώνει η εφημερίδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- The Expla-in Project| Συνέδρια ΠΑΣΟΚ: Από τον Ανδρέα Παπανδρέου έως σήμερα
- 2026: Μέχρι που πας με το fuel pass – Επιδότηση με το σταγονόμετρο στο… ρεζερβουάρ
- «Ο ουρανός κατακόκκινος στον γαλαξία της Αναγνωστάκη», με τη Ρούλα Πατεράκη στο θέατρο Ψυρρή
- Αφθώδης πυρετός: «Είχα 130 αρνιά να δώσω για το Πάσχα. Τώρα προσεύχομαι να μην μου τα ρίξουν στο λάκκο»
- Σέρρες: 26χρονη τραυμάτισε με μαχαίρι την 23χρονη συγκάτοικό της μετά από καβγά
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- To Eurogroup ψάχνει κοινή απάντηση απέναντι στην ακρίβεια – Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
- Μπορούν οι δυνατές φιλίες να μας χαρίσουν χρόνια ζωής;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/bangkit-prayogi-bcMjZd0BzQk-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442