«Έτοιμη για το οριστικό τέλος των επιχειρήσεων» δηλώνει η ETA
Οι Bάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ δήλωσαν το Σάββατο ότι επιζητούν συνομιλίες με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους και την παράδοση των όπλων.
Οι Bάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ δήλωσαν το Σάββατο ότι επιζητούν συνομιλίες με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους και την παράδοση των όπλων.
Η βασική εφημερίδα Naiz δημοσίευσε περίληψη της δήλωσης της ΕΤΑ, με την οποία οι αυτονομιστές εμφανίζονται έτοιμοι για συνομιλίες για την επιστροφή των κρατούμενων μελών της οργάνωσης, δίνοντας τέλος στη στρατιωτική τους δομή, με πλήρη αφοπλισμό.
H κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.
H ΕΤΑ στη δήλωσή της αναφέρει ότι θα ακούσει τις προτάσεις της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της.
Πριν από περίπου ένα χρόνο η ETA είχε ανακοινώσει το τέλος του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία, που διαρκούσε για περισσότερες από σε τέσσερις δεκαετίες, αφήνοντας πάνω από 800 νεκρούς.
Στο μεσοδιάστημα όμως η ανακοίνωση του τερματισμού της ένοπλης βίας έχει παραβιαστεί.
Η οργάνωση φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη στη Χώρα των Βάσκων και εσχάτως πλήττεται σοβαρά από μεγάλες ήττες με πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών και την ανακάλυψη πολλών κρησφύγετων με οπλισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Ζύγιζε μόλις 9 κιλά» – Νέα στοιχεία για τον τραγικό θάνατο του 3χρονου στην Αλεξανδρούπολη
- O Τζόλης νίκησε τον Καρέτσα (5-3) και έγινε 4ος σε ασίστ στην Ευρώπη το 2025!
- Καλάβρυτα: Αμαξοστοιχία σταμάτησε για να βοηθήσει ορειβάτες – Με καρδιακά προβλήματα ο ένας
- Ισραήλ: Δύο νεκροί μετά από επίθεση Παλαιστίνιου – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
- Σπείρα παραβίαζε μπαλκονόπορτες και έμπαινε σε σπίτια στη Δράμα – Μέλος της συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη
- Οριστικό: Την Τρίτη (30/12) θα γίνει το Μαρούσι – Παναθηναϊκός
- Με 4 τρόπους ο Λανουά μεταφέρει την πίεση στους διαιτητές
- Μαλαισία: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης για τον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442