Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα δημιουργήσει πληθωρισμό, τονίζει ο αξιωματούχος
Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δημιουργήσει πληθωρισμό, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις γερμανικές επικρίσεις. «Σειρά προληπτικών μέτρων έχει ληφθεί ώστε (η αγορά ομολόγων) να μην προκαλέσει πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο Μερς.
Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δημιουργήσει πληθωρισμό, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις γερμανικές επικρίσεις.
«Μια σειρά προληπτικών μέτρων έχει ληφθεί ώστε (η αγορά ομολόγων) να μην προκαλέσει πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Μερς.
Πρώτον, η ΕΚΤ θα φροντίζει να έχει τραπεζικές καταθέσεις ισόποσες με την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει, ώστε να μην αυξάνονται τα χρήματα που κυκλοφορούν, σημείωσε ο Μερς.
Επιπλέον, οι επαναγορές θα επικεντρώνονται σε χρεόγραφα σύντομης διάρκειας, ενός έως τριών ετών, «ώστε η ΕΚΤ να διατηρεί πάντα τον έλεγχο της ρευστότητας που θα δημιουργεί το πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Τέλος, η ΕΚΤ «θα φροντίζει πάντα για τη διαχείριση των κινδύνων» ακόμη κι αν δεν έχει ορίσει ένα θεωρητικό πλαφόν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, κατάληξε ο Μερς.
Στις 11 Οκτωβρίου, σε μια έκθεση που είχαν εκδώσει, γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είχαν επικρίνει το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι θα «αυξήσει τον κίνδυνο πληθωρισμού».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε σε έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442