Επιπλέον 4,5 εκατομμύρια άνεργοι στα επόμενα 4 χρόνια στην Ευρωπη, προειδοποιεί η ILO
Μέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια άνεργοι επιπλέον, αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ήδη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%. Η Οργάνωση εκφράζει ανησυχία ειδικότερα για τους νέους, μεταξύ των οποίων τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Προτογαλία και η Σλοβακία.
Μέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια άνεργοι επιπλέον, αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο Χουάν Σομαβία, ο γενικός διευθυντής της ILO, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.
«Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όλες και εννοώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πληγούν, τόσο αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και αυτές που πηγαίνουν καλύτερα», δήλωσε παρουσιάζοντας τη μελέτη στους δημοσιογράφους.
«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επισημαίνεται στη μελέτη.
Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και μια ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετήσουμε γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».
Η ILO ζητάει «να φροντίσουμε ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως υποδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέροντάς τους βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας.
Στη Σουηδία, 46% των νεών που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρούν χάρη σ’ αυτή την εγγύηση.
«Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος» υπογραμμίζεται στη μελέτη της ILO.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ελ. Βενιζέλος»: Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα με προορισμό χώρες στη Μέση Ανατολή
- Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν μετά τον θάνατο Χαμενεΐ: «Κυνική δολοφονία»
- Live streaming: Ολυμπιακός – Εθνικός
- Κηφισιά: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 197 χλμ/ώρα – Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
- Μητσοτάκης για Ιράν: Δεν κακοκαρδίζει Ισραήλ – ΗΠΑ, αλλά «πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
- Διαψεύδει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων προς την Κύπρο
- Ο Κόντης και η… παρερμηνεία για τον Παναθηναϊκό
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442