Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Ανελαστικοί» οι εταίροι, άμεσα η λήψη των μέτρων 3 δισ. ευρώ

«Ανελαστικοί» οι εταίροι, άμεσα η λήψη των μέτρων 3 δισ. ευρώ

Το Eurogroup στάθηκε «ανελαστικό» στην υλοποίηση των μέτρων, στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για το 2012, ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με τρία δισ. ευρώ -που αφορούν μέτρα του Μαρτίου- στις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός ανέφερε πως δεν έθεσε επισήμως το ζήτημα της επιμήκυνσης, αλλά τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». Στις 24 Ιουλίου επιστρέφει η τρόικα, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα των ειδικών μισθολογίων, ανέφερε ο υπουργός.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στάθηκαν «ανελαστικοί» στην υλοποίηση των μέτρων, στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για το 2012, ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με τρία δισ. ευρώ -που αφορούν μέτρα του Μαρτίου- τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός ανέφερε πως δεν έθεσε επισήμως το ζήτημα της επιμήκυνσης, αλλά τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». Στις 24 Ιουλίου επιστρέφει η τρόικα, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα των ειδικών μισθολογίων, ανέφερε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν το κλείσιμο του Ecofin την Τρίτη, ο Γ.Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «υπήρξαν ανελαστικοί» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012.

Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου, συμπλήρωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία.

Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ’ ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Για την επιμήκυνση ανέφερε πως το πρόβλημα είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

«Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

24 Ιουλίου επιστρέφει η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα.

Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο