Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ισπανοί αγανακτισμένοι συνταξιούχοι εισέβαλαν σε προξενείο της Γερμανίας

Ισπανοί αγανακτισμένοι συνταξιούχοι εισέβαλαν σε προξενείο της Γερμανίας

Δεκάδες συνταξιούχοι, μέλη μιας οργάνωσης που εντάσσεται στο κίνημα των Αγανακτισμένων, διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και εισέβαλαν στο προξενείο της Γερμανίας ζητώντας την «ευρωπαϊκή διάσωση των πολιτών». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ισπανία δεν πωλείται», «Μέρκελ, τα δώρα σου είναι δηλητηριώδη», «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Εμένα, ποιος θα με σώσει;».

Δεκάδες συνταξιούχοι, μέλη μιας οργάνωσης που εντάσσεται στο κίνημα των Αγανακτισμένων, διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και εισέβαλαν στο προξενείο της Γερμανίας ζητώντας την «ευρωπαϊκή διάσωση των πολιτών».

Οι αποκαλούμενοι γιαγιοφλαούτας (από τη λέξη «γιαγιό» που σημαίνει παππούς στα καταλανικά) φορούσαν τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα του κινήματός τους με τα σλόγκαν «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, κατά της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας».

Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ισπανία δεν πωλείται», «Μέρκελ, τα δώρα σου είναι δηλητηριώδη», «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Εμένα, ποιος θα με σώσει;».

Οι διαδηλωτές έμειναν για περίπου μία ώρα στο χώρο του προξενείου, μέχρι που έγιναν δεκτοί από τον υποπρόξενο, στον οποίο παρέδωσαν ένα μανιφέστο υπέρ της «ευρωπαϊκής διάσωσης των πολιτών», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατεία της Καταλονίας, στο κέντρο της πόλης.

Οι γιαγιοφλαούτας ιδρύθηκαν στην Βαρκελώνη και εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας ως παρακλάδι του κινήματος των Αγανακτισμένων, τον Μάιο του 2011. Τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση και τη διάσωση των τραπεζών, ιδίως της Bankia, που θα χρειαστεί βοήθεια ύψους 23,5 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο