Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι Αιγύπτιοι

Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι Αιγύπτιοι

Στις κάλπες προσέρχονται το Σαββατοκύριακο οι Αιγύπτιοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μέσα σε κλίμα πόλωσης και οργής, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ότι η Κάτω Βουλή που αναδείχθηκε πρόσφατα στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί. Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται: Ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων που θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Την ελπίδα του για ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Στις κάλπες προσέρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι Αιγύπτιοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα πόλωσης και οργής.

Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων που θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Τα ποσοστά τους είναι σχεδόν ισοδύναμα και το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα είναι έντονα διπολικό.

Στο μεταξύ, την οργή των Αδελφών Μουσουλμάνων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αιγύπτου ότι η Κάτω Βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί.

Προειδοποίησαν ότι τα εύθραυστα δημοκρατικά οφέλη κινδυνεύουν. Η χώρα «οδεύει προς πολύ δύσκολες ημέρες που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από της τελευταίες ημέρες της εξουσίας Μουμπάρακ» πρόσθεσαν.

Μιλούν, μάλιστα, για πραξικόπημα, δεδομένου ότι με τις συγκεκριμένες έδρες ήλεγχαν απόλυτα τη Βουλή.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία, λίγες ημέρες πριν το Στρατιωτικό Συμβούλιο παραδώσει την εξουσία και δείχνει ότι οι στρατηγοί εξακολουθούν και ασκούν μεγάλη επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ελπίδα η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να είναι ειρηνική.

Ο Μπαν Γκι-μουν «σημείωσε τον τεταμένο διάλογο και τις ανησυχίες των Αιγυπτίων για τις συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Ο γενικός γραμματέας εκφράζει την έντονη ελπίδα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών να πραγματοποιηθεί σε μια ειρηνική και ανοικτή ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι η σημερινή και η αυριανή ψηφοφορία αποτελεί ένα «πολύ σημαντικό βήμα για την μετάβαση προς τον εκδημοκρατισμό για τον οποίο οι Αιγύπτιοι αγωνίστηκαν τόσο υπομονετικά και θαρραλέα για να επιτύχουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο