Στα πρόθυρα του πολέμου Σουδάν και Νότιο Σουδάν για τις πετρελαιοφόρες εκτάσεις
Σε τροχιά σύγκρουσης έχουν μπει για τα καλά το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πετρελαιοφόρα περιοχή στην κοινή τους μεθόριο. Εν τω μεταξύ, η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται και για τις δύο πλευρές.
Σε τροχιά σύγκρουσης έχουν μπει για τα καλά το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πετρελαιοφόρα περιοχή στην κοινή τους μεθόριο. Εν τω μεταξύ, η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται και για τις δύο πλευρές.
Το Κοινοβούλιο του Σουδάν αποφάσισε την Τετάρτη να αναστείλει τις συνομιλίες με το Νότιο Σουδάν και να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Αντίς Αμπέμπα, ανέφερε ο επίσημος ραδιοσταθμός.
Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή για γενική κινητοποίηση του στρατού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει κάτι περισσότερο. {{{ map }}}
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νοτίου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ίγκα δήλωσε ότι ο πληθυσμός της χώρας του θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί αν το Σουδάν πράγματι επιζητεί τον πόλεμο και κάλεσε τους βουλευτές να προβούν στην κινητοποίησή του.
Αιτία των συγκρούσεων είναι η περιοχή Χέγκλιγκ που βρίσκεται πάνω στη μεθόριο των δύο χωρών. Το Χαρτούμ ελέγχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου που θεωρεί (και είναι) ζωτικό για την οικονομία του. Κατηγορεί δε τις δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν ότι οι δυνάμεις του εισέβαλαν 70 χιλιόμετρα στην σουδανική επικράτεια.
Το Νότιο Σουδάν απάντησε ότι ο στρατός του αντέδρασε σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκε επίθεση από τις σουδανικές δυνάμεις από το Χέγκλιγκ.
Επικρατεί πάντως σύγχυση για το ποιος επιτέθηκε πρώτος και με ποιο σκοπό.
Η ζώνη του Χέγκλιγκ κατακτήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στις 26 Μαρτίου από Νοτιοσουδανούς αντάρτες που είχαν την υποστήριξη και τακτικού στρατού, σε απάντηση υποτίθεται για την είσοδο Σουδανικών στρατευμάτων στο έδαφός του Νότου, για να αντεπιτεθούν ξανά οι Σουδανοί και να ανακτήσουν τον έλεγχο μετά από ένα 24ωρο σκληρών μαχών. Τώρα φαίνεται πως η Τζούμπα απάντησε με νέα εισβολή.
Το Σουδάν είναι ισχυρότερο στρατιωτικά από το νεότευκτο Νότιο Σουδάν αν και σε αυτή τη σύγκρουση δεν είχε εξαρχής την υποστήριξη της Δύσης ούτε και της Αφρικανικής Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Βροχές σε όλη τη χώρα και αφρικανική σκόνη σε νότια και δυτικά – Πέφτει η θερμοκρασία
- Ακίνητα: Πώς τα διαζύγια και οι singles ανεβάζουν τα ενοίκια – Η νέα πραγματικότητα της στέγης
- Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας παίρνει «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Το θαύμα που ξαναχτίζεται σε 3D
- Αυτό που διαβάζουν οι άνδρες: Η επιστήμη ξέρει τι βιβλία τους αρέσουν
- ΕΡΓΑΝΗ: Το 2025 έκλεισε με βροχή απολύσεων – Τι μας περιμένει το 2026
- Ο Διάβολος Φοράει Prada 2: Το επώδυνο μυστικό της Μέριλ Στριπ και η επιστροφή – «Έπαθα μετατραυματικό στρες»
- Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα
- Τα έντομα μπαίνουν (και) στο ελληνικό μενού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442