Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο «λογοκλόπος» πρόεδρος της Ουγγαρίας
Αντιμέτωπος με πιέσεις για την υποβολή παραίτησης βρίσκεται ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ κατηγορούμενος για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αφήνει τη θέση του, πάντως εν μέσω του σκανδάλου ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί την Παρασκευή. Ο Παλ Σμιτ είναι ο μόνος που θα αποφασίσει ενδεχόμενη παραίτησή του, δηλώνει ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, στενός σύμμαχος του προέδρου που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Αντιμέτωπος με πιέσεις για την υποβολή παραίτησης βρίσκεται ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ κατηγορούμενος για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αφήνει τη θέση του, πάντως εν μέσω του σκανδάλου ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί την Παρασκευή.
«Ο Παλ Σμιτ είναι ο μόνος που θα αποφασίσει ενδεχόμενη παραίτησή του» δηλώνει ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, στενός σύμμαχος του προέδρου της Ουγγαρίας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Μιλώντας στο δημόσιο ουγγρικό ραδιόφωνο MR1 ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι προσωπικά, συνεργαζόταν με τον Σμιτ (τέταρτο πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής δικτατορίας το 1989-1990) και ότι στο θέμα τυχόν παραίτησης η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο.
Ο Ούγγρος πρόεδρος απέσυρε στις 29 Μαρτίου το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Σεμελβάις, το οποίο κατόπιν έρευνας χαρακτήρισε προϊόν λογοκλοπής τη διατριβή του για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων πριν από 20 χρόνια.
Ως ένδειξη μιας πιθανής παραίτησης, η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε το σύνολο του προγράμματος του Παλ Σμιτ για την Παρασκευή, όπως η επίσκεψη στη Βιέννη για τα εγκαίνια μιας έκθεσης Ούγγρου καλλιτέχνη.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος επέστρεψε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουδαπέστη από μια επίσκεψη στη Νότιο Κορέα, αλλά απέφυγε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο.
Το ουγγρικό εβδομαδιαίο έντυπο HVG είχε δημοσιεύσει στις αρχές Ιανουαρίου αποσπάσματα της διατριβής του Σμιτ που έμοιαζαν με μετάφραση κειμένου στα γαλλικά ενός Βούλγαρου ειδικού, του Νικολάι Γκεοργκίεφ.
«Η επανάληψη της εργασίας του Βούλγαρου Γκεοργκίεφ στις 180 από τις 215 σελίδες της διδακτορικής διατριβής του Παλ Σμιτ εγείρει υποψία λογοκλοπής» ανέφερε το ραδιόφωνο.