
Αν είστε κατά των μονοπωλίων τότε είστε και κατά των κλειστών επαγγελμάτων
Η Ελλάδα των ψηφοθήρων πολιτικών
Έχετε σκεφθεί γιατί ένα μονοπώλιο ή ένα καρτέλ θεωρείται πάντοτε κακό;
Η απάντηση είναι πως επειδή ελέγχει την προσφορά ενός προϊόντος μπορεί να κανονίζει την τιμή όσο ψηλά το εξυπηρετεί. Επίσης, συνήθως είναι αρκετά ισχυρό ώστε να επηρεάζει τον πολιτικό κόσμο για να περνάνε μόνο οι νόμοι και οι διατάξεις που το συμφέρουν αφού απέναντί του έχει μόνο πολλούς αλλά ανοργάνωτους ιδιώτες.
Όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, ένα κλειστό επάγγελμα δεν είναι διαφορετικό από ένα καρτέλ. Μια επαγγελματική ομάδα συνασπίζεται και επιβάλει τους όρους της στην αγορά. Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί για να ωφελήσει τον καταναλωτή και η πολιτική ισχύς της ομάδας αποτρέπει κάθε αλλαγή προς όφελος του απλού πολίτη.
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω λοιπόν πως είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι που κατακεραυνώνουν τα καρτέλ και τα μονοπώλια να αγωνίζονται κατά του ανοίγματος των επαγγελμάτων.
Αλλά φυσικά, η συζήτηση για αυτά τα θέματα δεν γίνεται με βάση το κοινό καλό αλλά τις εκλογικές σκοπιμότητες. Αν υπερασπιστώ την ομάδα που νέμεται το κλειστό επάγγελμα θα πάρω τις ψήφους της.
Αν όμως προστατέψω τον πολίτη τα οφέλη για αυτόν θα έρθουν στο μέλλον και έμμεσα οπότε δεν θα εκτιμήσει το έργο μου για να με επιβραβεύσει με την ψήφο του. Κάτω λοιπόν στα μονοπώλια και στα καρτέλ. Αλλά μόνο όποτε εξυπηρετεί τις ψηφοθηρικές ανάγκες των κομματαρχών μας.
Γιώργος Επιτήδειος
Γιώργος Επιτήδειος
- Κατασκοπεία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τα επόμενα βήματα και ο κίνδυνος απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας
- Ο Ρονάλντο συνέχισε την «απεργία» του και ο κόσμος της Αλ Νασρ τον στήριξε (pics)
- Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]
- Ουκρανία: Ο Τραμπ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους και μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει ρεύμα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνούν τη διαδρομή του χρήματος οι Αρχές – Οι εταιρείες «οχήματα» και η παραίτηση Στρατινάκη
- Πυρηνικά «σύννεφα» πάνω από τον πλανήτη – Η λήξη της συμφωνίας New Start και το Ρολόι της Αποκάλυψης
- «Μελανί Αντουανέτα»: Περούκες, οργή και «όχι άλλα φέουδα» στην πρεμιέρα της Μελάνια Τραμπ
- Σκύλος: Από που προκύπτουν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)










![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-127x85.jpg)





![Νέα αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα οδήγησαν στην άνοδο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/61341301-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442