Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δεν βλέπει λόγο υποβάθμισης της Γαλλίας ο Τσαρλς Νταλάρα

Δεν βλέπει λόγο υποβάθμισης της Γαλλίας ο Τσαρλς Νταλάρα

Δεν θεωρεί ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μία υποβάθμιση της γαλλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς το Παρίσι «κάνει σχετικά καλή δουλειά» στη διαχείριση του χρέους του. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι «ξεχωριστή περίπτωση» και προειδοποίησε πως πιθανά σημάδια πως η διαδικασία για το ελληνικό χρέος μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες χώρες μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ταραχή στις αγορές.

Δεν θεωρεί ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μία υποβάθμιση της γαλλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς το Παρίσι «κάνει σχετικά καλή δουλειά» στη διαχείριση του χρέους του -την στιγμή που οι αγορές έχουν αρχίσει να πιέζουν και τα γαλλικά ομόλογα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα είναι «ξεχωριστή περίπτωση» και προειδοποίησε πως πιθανά σημάδια πως η διαδικασία για το ελληνικό χρέος μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες χώρες μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ταραχή στις αγορές.

Η Γαλλία, είπε ο Τσ.Νταλάρα μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη «μπορεί να μην είναι Γερμανία, αλλά δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση», καθώς η κυβέρνηση κάνει «καλή δουλειά» για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, αποτελεί σημάδι της αυξανόμενης δυσπιστίας τους προς την χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα της Γαλλίας το ότι το spread των 10ετών ομολόγων της είχε υπερβεί προσωρινά τις 200 μονάδες την Πέμπτη, ένα ρεκόρ από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ.

Ο λογαριασμός θα μπορούσε να γίνει ακόμη περισσότερο «αλμυρός» εάν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch Ratings απέσυραν την βαθμολογία του «AAA».

Μεταξύ των έξι χωρών που λαμβάνουν το τριπλό Α στη ζώνη του ευρώ, η Γαλλία έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία σε μια κατάταξη δημοσιεύθηκε την Τρίτη από ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και τη γερμανική τράπεζα Berenberg. Από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γαλλία έχει τοποθετηθεί στην 13η θέση.

Το IIF εκπροσωπεί τα συμφέροντα περίπου 400 τραπεζών σε όλο τον κόσμο και έχει καταστεί ηγετικός παράγοντας στην υλοποίηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο