Η φτώχια κατεργάζεται οικολογικές ενεργειακές λύσεις
Μπορεί ένα μπουκάλι νερό να φωτίσει ένα δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ; Η απάντηση είναι θετική και ήδη εφαρμόζεται στις φτωχογειτονιές των Φιλιππίνων. Πρόκειται για το ηλιακό μπουκάλι, μια ιδέα απλή και αποτελεσματική.
Μπορεί ένα μπουκάλι νερό να φωτίσει ένα δωμάτιο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ; Η απάντηση είναι θετική και ήδη εφαρμόζεται στις φτωχογειτονιές των Φιλιππίνων. Πρόκειται για το ηλιακό μπουκάλι, μια ιδέα απλή και αποτελεσματική.
Η Sitio Maligaya, είναι μια φτωχογειτονιά, που οι άνθρωποι διαμένουν σε παράγκες κολλημένες η μια πάνω στην άλλη. Δεν έχουν παράθυρα και το φυσικό φως της μέρας δε μπαίνει στο εσωτερικό των σπιτιών. Οι κάτοικοι τη μέρα αποφεύγουν να κάθονται μέσα στο σπίτι, καθώς είτε θα πρέπει να ανάψουν το ηλεκτρικό φως, αν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, και να ανεβάσουν το λογαριασμό τους ρεύματος, κόστος βαρύ για τα χαμηλά εισοδήματά τους είτε να παραμείνουν στο απόλυτο σκοτάδι.
Η ζωή όμως των κατοίκων που τοποθετήσανε το ηλιακό μπουκάλι λαμπτήρα άλλαξε. Την τοποθέτηση την κάνει ένας άνδρας, με το παρατσούκλι Solar Demi ( Ηλιακός Demi). Κόβει ένα από τα μεταλλικά κομμάτια της στέγης και στη συνέχεια τοποθετεί στη μέση του ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Το γεμίζει με νερό και 2-3 κουταλιές χλωρίνη, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια και μικροοργανισμοί. Στη συνέχει ξανακολλάει το κομμάτι στη στέγη και το δωμάτιο φωτίζεται από το ηλιακό φως του ηλίου που διαχέεται μέσα από το μπουκάλι. Ένας φθηνός τρόπος , που βελτίωσε σημαντικά τη καθημερινή τους ζωή.
Ήδη 643 ηλιακά μπουκάλια έχουν τοποθετηθεί στη γειτονιά και ο ίδιος δηλώνει ότι «Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και να φωτίσουμε τη ζωή περισσότερων ανθρώπων».
Η πατρότητα της ιδέας αποδίδεται συχνά στο MIT και στο περίφημο D -Lab, το εργαστήρι του κορυφαίου Πανεπιστημίου που σχεδιάζει και υλοποιεί ιδέες που εφαρμόζονται και βελτιώνουν την καθημερινή ζωή ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια. Στην επίσημη ιστοσελίδα του όμως δεν υπάρχει καταχώρηση για το Ηλιακό Μπουκάλι. Φαίνεται ότι η ιδέα δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες των ανθρώπων για φθηνή ενέργεια.
Ένα λίτρο φως
Υπολογίζεται ότι έξω από τη Μανίλα ζουν 3 εκατ. οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των σπιτιών μέσα στη πόλη που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται οφείλονται σε αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Το My Shelter Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση, έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα Isang Litrong Liwanag-σημαίνει ένα λίτρο φως- με στόχο να φωτίσει εκατομμύρια σπίτια αλλά και σχολεία με αυτό το φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο.
in.gr
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)






















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442