Μετά τα πολυβραβευμένα, «My Sweet Home» και «Ακαδημία Πλάτωνος», η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου ο «Αδικος Κόσμος» απέσπασε δύο από τα σημαντικότερα βραβεία του διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Ο Φίλιππος Τσίτος απέσπασε το Αργυρό Κοχύλι Σκηνοθεσίας, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Αντώνης Καφετζόπουλος, βραβεύθηκε με το Αργυρό Κοχύλι Α΄ Ανδρικής Ερμηνείας. Ο […]
Μετά τα πολυβραβευμένα, «My Sweet Home» και «Ακαδημία Πλάτωνος», η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου ο «Αδικος Κόσμος» απέσπασε δύο από τα σημαντικότερα βραβεία του διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Ο Φίλιππος Τσίτος απέσπασε το Αργυρό Κοχύλι Σκηνοθεσίας, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Αντώνης Καφετζόπουλος, βραβεύθηκε με το Αργυρό Κοχύλι Α΄ Ανδρικής Ερμηνείας.
Ο σκηνοθέτης κατά την απονομή ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και τον πρόεδρό του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ταινία, ενώ αφιέρωσε το βραβείο «σ’όλους τους καλούς φίλους και καλλιτέχνες που δέχτηκαν να δουλέψουν στην ταινία χωρίς αμοιβή».
Ο πρωταγωνιστής, Αντώνης Καφετζόπουλος δήλωσε: «το βραβείο δίνει δύναμη στους συντελεστές της ταινίας, αλλά και στους συναδέλφους στην Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους».
Συγχαρητήριο μήνυμα ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού για τη βράβευση της ταινίας. Σύμφωνα με αυτό:
«Η διπλή βράβευση της ταινίας «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές διακρίσεις που σημειώνει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια. Τέτοιες επιτυχίες δίνουν σε όλους μας δύναμη και ελπίδα, γιατί αποδεικνύουν ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά ζωντανές αλλά πιο παρεμβατικές από ποτέ, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Είμαι βέβαιος πως θα υπάρξει συνέχεια σ’ αυτή την ελπιδοφόρα πορεία που έχει ξεκινήσει. Θερμά συγχαρητήρια στον Φίλιππο Τσίτο και τους συνεργάτες του».
Θερμά συγχαρητήρια για τη διπλή διάκριση της ταινίας απηύθυνε και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνοντας στο μήνυμά της: «Οι Ελληνικές Ταινίες συνεχίζουν να μας κάνουν χαρούμενους και κυρίως υπερήφανους, ιδιαίτερα επειδή γνωρίζουμε με πόσο κόπο και μεράκι γίνονται.»
Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας: Ο Σωτήρης είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Θα αθωώνει όλους αυτούς που έπεσαν στο έγκλημα επειδή δεν είχαν “στον ήλιο μοίρα”. Στην προσπάθειά του να σώσει έναν ακόμα αθώο, σκοτώνει από λάθος έναν άνθρωπο. Η Δώρα είναι η μοναδική μάρτυρας στο έγκλημα. Η Δώρα είναι ο άνθρωπος του οποίου τη βοήθεια χρειάζεται ο Σωτήρης. Και ενώ δεν της περισσεύει η συμπόνια, ο Σωτήρης την νιώθει σαν τον μοναδικό του σύμμαχο. Η «άδικη» Δώρα θα σώσει τον «δίκαιο» Σωτήρη; Και ο έρωτας; Τι κάνουμε τώρα με τον έρωτα;
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος Σενάριο: Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου Διευθυντής Φωτογραφίας: Πολυδεύκης Κυρλίδης Πρωταγωνιστoύν: Aντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου Εταιρεία Παραγωγής / Παραγωγός: Wrong Men / Aλεξάνδρα Μπουσίου Σε συμπαραγωγή: Nova
Tον Ιανουάριο 2012 στους κινηματογράφους από την Feelgood