Στο μικροσκόπιο του ΙΚΑ οι αναπηρικές συντάξεις
Οδηγίες για το νέο σύστημα πιστοποίησης των αναπηρικών συντάξεων με τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρέχει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ. Μέσω του ΚΕΠΑ θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις, καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας.
Οδηγίες για το νέο σύστημα πιστοποίησης των αναπηρικών συντάξεων με τη
δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρέχει σε εγκύκλιό
του το ΙΚΑ. Μέσω του ΚΕΠΑ θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές
συντάξεις, καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων
αναπηρίας.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στόχος της παρέμβασης είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000-60.000 σε βάθος τριετίας, δηλαδή στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα. Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος, είναι από σήμερα αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για τον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα αίτηση αξιολόγησης με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 45 Γραμματείες ΚΕΠΑ της επιλογής του. Εφόσον τα δικαιολογητικά του (φάκελος) κριθούν πλήρη από ιατρό προελέγχου, γίνεται η κατάθεση της αίτησης και παραλαμβάνει αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση δεν παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.
Ο ιατρός προελέγχου υποδεικνύει στον αιτούντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕΠΑ μέσω ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και την ώρα προσέλευσής του στην υγειονομική επιτροπή.
Έπειτα από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, χρησιμοποιεί τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει η γνωμάτευση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Θα μπορούσα να εμπλέξω τον Τραμπ»: Δολοφόνος 51 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
- «Πυρά» Τραμπ, προσευχές και αντι-show: Όλα όσα έγιναν στο ημίχρονο του Super Bowl με πρωταγωνιστή τον Bad Bunny
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώνεται η επιτροπή Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διεύρυνσης – Ποιοι «επαναπατρίζονται» από ΣΥΡΙΖΑ
- Πύλος: Νεαρός ξυλοκόπησε κουρέα με γκλοπ επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα
- Ταμπόρδα: «Ελπίζω αυτή η νίκη να αποτελέσει σημείο ενός νέου ξεκινήματος»
- Δύο συμφωνίες και ένα ραντεβού ξεκλειδώνουν τον ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Μνήμες Μεγάλης Ύφεσης στην αγορά εργασίας – Ρεκόρ απολύσεων τον Γενάρη
- Χαμένη Άνοιξη: Η ισορροπία ανάμεσα στη συλλογική μνήμη και το προσωπικό τραύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442