Πρόταση για είσπραξη ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Την είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής, πρόταση που είχε καταθέσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εξετάζει θετικά το υπουργείο Οικονομικών «και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή της», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η πρόταση περιλάμβανε τη δημιουργία μηχανισμού on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις Τράπεζες, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής.
Την είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής, πρόταση που είχε καταθέσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εξετάζει θετικά το υπουργείο Οικονομικών «και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή της», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η πρόταση περιλάμβανε τη δημιουργία μηχανισμού on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις Τράπεζες, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής.
Πρόκειται για πρόταση της ΕΣΕΕ που στόχο έχει την απαλλαγή των εμπόρων από ρόλο «φοροεισπράκτορα» και πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Άγγελο Κολοκοτρώνη.
Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή και τις θέσεις της ΕΣΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του παράνομου εμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν και μελετούν κάθε πρόταση προς την κατεύθυνση περιορισμού της φοροδιαφυγής και άμεσης είσπραξης των φορολογικών εσόδων».
Ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως στα τέλη Μαΐου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έργο έχει να αναζητήσει και να διερευνήσει σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για την ενσωματωμένη δυνατότητα ΦΗΜ (Φορολογική Ηλεκτρονική Ταμειακή Μηχανή) απομακρυσμένης και αυτόματης επικοινωνίας, βάσει των διατάξεων την ηλεκτρονική αποστολή δεδομένων των φορολογικών στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τους επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Η ίδια επιτροπή θα έχει επίσης έργο όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών «τη διερεύνηση τρόπων αποστολής δεδομένων σε κεντρικές υποδομές για την αξιοποίησή τους και τη διενέργεια διασταυρώσεων, καθώς και τον προσδιορισμό τεχνικών μεθόδων διαβίβασης και αποδοχής τιμολογίων» σε εφαρμογή των διατάξεων για την ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών και για φορολογικά στοιχεία άνω των 3.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός 78-66: Με εξαιρετική εμφάνιση από την Χριστινάκη
- Καιρός: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές, λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- ΝΟ Ρεθύμνου – Ολυμπιακός 8-29: Κυρίαρχες οι «ερυθρόλευκες» στην Κρήτη
- Gen Z: Η γενιά που ζητά οικονομική βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά – Η κατάσταση στην Ελλάδα
- Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Στις 18:00 η πορεία μνήμης – Έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό
- Νέα μεγάλη φάση για τον Ολυμπιακό – Απείλησαν και με Στρεφέτσα οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πιερία: Η κακοκαιρία Byron άλλαξε χρώμα στον Θερμαϊκό – Εντυπωσιακά πλάνα από drone
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ταρέμι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442