Κίνδυνο διάδοσης της κρίσης χρέους «στην ΕΕ και πέρα από αυτήν» βλέπει ο Τρισέ
Για τους πιθανούς κινδύνους διάχυσης της κρίσης του χρέους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων (CERS), και της ΕΚΤ, καλώντας όλες τις «ενδιαφερόμενες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα, μίλησε, όμως, για «τις δυσκολίες της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε ορισμένες χώρες», που αποτελούν πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για τους πιθανούς κινδύνους διάχυσης της κρίσης του χρέους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων (CERS), και επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την Τετάρτη.
«Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη-μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής», δήλωσε ο κ. Τρισέ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε «όλες οι ενδιαφερόμενες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη του CERS, που περιγράφεται ως «ηθική αρχή» και δημιουργήθηκε για να αποτρέψει μια οικονομική κρίση του μεγέθους εκείνης του 2008.
Ο κ. Τρισέ δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα, μίλησε, όμως, για «τις δυσκολίες της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε ορισμένες χώρες», που αποτελούν πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανάμεσα στους παράγοντες για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες το CERS έχει κυρίως αναφέρει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στα ομόλογα.
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τα τεστ αντοχής των τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς τα «σημαντικό εργαλείο για τη διαφάνεια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.