Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Χάος στην Ιταλία λόγω απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς

Χάος στην Ιταλία λόγω απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους των μεγάλων ιταλικών πόλεων, ενάντια σε εκείνο που χαρακτηρίζουν λαίλαπα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. «Να ρίξουμε τον τοίχο της οικονομικής κρίσης» έγραφε το σύνθημα στα πανό της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όχι μακριά από το Κολοσσαίο. Σε

χιλιάδες απεργοί στα μέσα μεταφοράς διαδήλωσαν στις ιταλικές πόλεις, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες.

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους των μεγάλων ιταλικών πόλεων, ενάντια σε εκείνο που χαρακτηρίζουν λαίλαπα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, το αριστερό CGIL, διοργάνωσε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 μεγάλες και μικρότερες πόλεις στην τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση αφότου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέλαβε την διακυβέρνηση το 2008.

Η λειτουργία των σχολείων και η κυκλοφορία των οδικών, σιδηροδρομικών, και εναέριων μέσων συγκοινωνίας αναστατώθηκαν από τις πολύωρες στάσεις στο μέσο της ημέρας.

«Να ρίξουμε τον τοίχο της οικονομικής κρίσης» έγραφε το σύνθημα στα πανό της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όχι μακριά από το Κολοσσαίο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του συνδικάτου CGIL και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Περίπου 20 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, άλλες τόσες σε εκείνο της Νάπολης, ενώ σχεδόν διακόπηκε εξ’ ολοκλήρου η λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στο Μιλάνο, οι στάσεις των μέσων μεταφοράς αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα, πλήττοντας τους εργαζομένους στη λήξη της βάρδιας τους.

Η αστυνομία βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο επαγρύπνησης προκειμένου να αποτρέψει νέα, σοβαρά, επεισόδια όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί στη Ρώμη τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων η ιταλική πρωτεύουσα είχε ζήσει πρωτοφανείς σκηνές για πρώτη φορά έπειτα από τα «Μολυβένια Χρόνια» του ’70.

Στην Ιταλία η ανεργία αυξήθηκε στο 8,3% τον Μάρτιο από 8,2% τον Φεβρουάριο έπειτα από πολύμηνη κάθοδο ή σταθεροποίηση του αντίστοιχου ποσοστού, το οποίο όμως παραμένει μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, που ανέρχεται στο 9,5%.

Μολαταύτα, το ποσοστό της ανεργίας ανάμεσα στους νέους ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, πλήττοντας το 30% του νεανικού ενεργού πληθυσμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο