Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ για γυναίκες ζωγράφους, κάνουν πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: οι «Χαρισματικές Καλλονές» της Anne Kjersti Bjorn και το «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα –Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος», της Κλεώνης Φλέσσα. Οι δύο ταινίες προβάλλονται σε συνεργασία της Ταινιοθήκης με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την […]
Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ για γυναίκες ζωγράφους, κάνουν πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: οι «Χαρισματικές Καλλονές» της Anne Kjersti Bjorn και το «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα –Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος», της Κλεώνης Φλέσσα.
Οι δύο ταινίες προβάλλονται σε συνεργασία της Ταινιοθήκης με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ.
«Χαρισματικές Καλλονές» της Anne Kjersti Bjorn.
Η ταινία σκιαγραφεί τις γυναίκες καλλιτέχνιδες του σουρεαλιστικού κινήματος, της δεκαετίας ’30, Λεονόρ Κάρινκτον , Φρίντα Κάλο, Μέρετ Όππενχέιμ, Λεονόρ Φίνι, Λη Μίλλερ οι οποίες δημιούργησαν ένα σύμπαν που αντανακλά το βάθος του υποσυνείδητού μας, αναζητώντας μία απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι πραγματικό;» μέχρι και το έργο της σύγχρονης καλλιτέχνιδος, Vilde Von Krogh. Με το χάσμα μισού αιώνα να τις χωρίζει, η Von Krogh ζωγραφίζει τα ίδια σύμβολα και μυστικιστικά ζώα με τα οποία ασχοληθήκαν και οι συνάδελφοί της. Μέσα από έργα, συνεντεύξεις και κινηματογραφικό υλικό αρχείου, μας δίνεται η εικόνα των εκπληκτικών αυτών γυναικών, της τολμηρής καλλιτεχνικής τους έκφρασης και κυρίως της θέλησής τους για ζωή.
1ο Βραβείο, στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών τέχνης Άσολο Ίταλίας, 2002. 1ο βραβείο για έρευνα στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών τέχνης της Ουνέσκο. Παρίσι 2001, «Runner up» Dolby Laboratories’ Βραβείο Ήχου, Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Νορβηγία. 2ο Βραβείο «ασημένια ελιά» διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 2001. Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Κινηματογραφιστών στο διεθνές Φεστιβάλ Κρακοβίας, 2001. Βραβείο κοινού στο Νορβηγικό Πανόραμα, 2000.
Σκηνοθεσία: Anne Kjersti Bjorn, Σενάριο: Anne Kjersti Bjorn Διεύθυνση Φωτογραφίας: Nils Petter Lotherington, Μοντάζ: Inge Lise Langfeld Ήχος: Sturla Einarson Παραγωγή: Kristin Hausdottir, Ragg Film 2000
Η Anne Kjersti Bjorn (Ανν Κέρστι Μπιορν), σεναριογράφος και σκηνοθέτις, γεννήθηκε το 1954. Έχει πτυχίο στην Κοινωνιολογία και την Παιδαγωγική, ενώ έχει σπουδάσει επίσης Θεατρολογία και Επικοινωνία της Εικόνας. Έχει γυρίσει ταινίες animation και ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ.
«Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα–Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος», της Κλεώνης Φλέσσα.
Η Ελένη είναι η πρώτη Ελληνίδα αβάν γκαρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της. Ντυμένη σαν άντρας σπούδασε ζωγραφική στη Ρώμη, στη Σχολή των Ναζαριστών από το 1847 έως το 1850 και στη Φλωρεντία από το 1850 ως το 1851. Διεκδίκησε να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Διάβαζε τον Όμηρο και τον Πίνδαρο όπως άλλοι διαβάζουν εφημερίδα. Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά τη ζωή της, κάτι το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και τίμημα. Βίωσε την άνθηση του ζωγραφικού ρεύματος των Μακιαιόλι, συμμετέχοντας στις ζυμώσεις των επαναστατών για την ένωση της Ιταλίας. Αναζητώντας την Ελένη, κυριαρχεί η σκέψη πως από κάπου παίρνει νερό η φύτρα του ανθρώπου, πως ριζικό, δίχως σταματημό είναι να πολεμάς για την κατάκτηση της μέσα σου ελευθερίας.
2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης του Καναδά FIFA το 2010. Δείτε το trailer της ταινίας εδώ
H Κλεώνη Φλέσσα γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φωτογραφία στη Βοστώνη και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, Αρχιτεκτονική και Ιστορία Κινηματογράφου στα Πανεπιστημία της Φλωρεντίας. Έχει σκηνοθετήσει θέατρο, πολλά ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας και έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μετά την προβολή την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 8 μμ θα ακολουθήσει συζήτηση με τις δημιουργούς.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας