Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Παραιτείται από πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ ο Δαλάι Λάμα

Παραιτείται από πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ ο Δαλάι Λάμα

Την παραίτησή του από πολιτικός ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ανακοίνωσε ο Δαλάι Λάμα την Πέμπτη. «Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία» δήλωσε σε ομιλία του στη βόρεια Ινδία. Ωστόσο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον πνευματικό του ρόλο. Για «τέχνασμα» μιλά η Κίνα.

Μαργαρίτη Κυριακή

Την παραίτησή του από πολιτικός ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ανακοίνωσε ο Δαλάι Λάμα την Πέμπτη.

«Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία» δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία του από τη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία όπου ζουν εξόριστοι Θιβετιανοί. «Τώρα έχει προφανώς έρθει η ώρα να τεθεί αυτό σε ισχύ».

«Είναι για το μακροπρόθεσμο καλό των Θιβετιανών. Δεν είναι επειδή αισθάνομαι απογοητευμένος» πρόσθεσε.

Ο 75χρονος επικεφαλής των εξόριστων Θιβετιανών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρόσθεσε ότι θα ζητήσει μία τροπολογία, η οποία θα του επιτρέψει να παραιτηθεί στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του θιβετιανού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Εκπρόσωπος Τύπου του Δαλάι Λάμα είχε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας του και να μειώσει τον επίσημο ρόλο του, χωρίς παρόλα αυτά να εγκαταλείπει τον πνευματικό του ρόλο.

Η αντίδραση της Κίνας

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κίνα, η οποία έκανε λόγο για «τέχνασμα» του Δαλάι Λάμα με στόχο να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα.

«Ο Δαλάι Λάμα μιλάει συχνά τα τελευταία χρόνια για την αποχώρησή του. Πιστεύω ότι πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζιάνγκ Γου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών «η εξόριστη κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση και καμιά χώρα δεν την αναγνωρίζει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο