Πάνω από τα 114 δολάρια το Μπρεντ εν μέσω ανησυχιών για τη Λιβύη
«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Λιβύη, με την τιμή του Μπρεντ να κινείται πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι.
«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Λιβύη, με την τιμή του Μπρεντ να σκαρφαλώνει πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές σημείωσαν «άλμα» 14%, ενώ και σήμερα, Δευτέρα, οι πιέσεις στις τιμές δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
Οι σταθεροποιητικές τάσεις, που κυριάρχησαν στις αγορές την Παρασκευή, φαίνεται πως οφείλονταν μόνο σε ρευστοποιήσεις κερδών από τους επενδυτές.
Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε έως 2,1% στα 99,96 ολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 2,1% στα 114,50 δολάρια το βαρέλι.
Η μείωση των εξαγωγών της Λιβύης (η χώρα παράγει 1,6 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα) έχει δώσει ώθηση και σε άλλα εμπορεύματα και κυρίως στα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, σε περιπτώσεις γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο χρυσός ενισχυόταν το πρωί κατά 0,3% στα 1.415,15 δολάρια η ουγκιά, ενώ το ασήμι ενισχυόταν κατά 0,2% στα 33,49 δολάρια η ουγκιά. Από τις αρχές Φεβρουαρίου η τιμή του χρυσού σημειώνει τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη (6,1%) από το Νοέμβριο του 2009.
Οι φόβοι νέας αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας εξ αιτίας της κούρσας των τιμών των καυσίμων έχουν πλήξει τις μετοχές και έχει πυροδοτήσει μια στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αγορές ομολόγων.
Πετρέλαιο και δολάριο κινούνται συνήθως αντίστροφα, οπότε σήμερα το πράσινο νόμισμα ακολουθεί πτωτική πορεία
Το ευρώ ενισχύθηκε έως το 1,3794 δολάριο, από 1,3754 αργά την περασμένη Παρασκευή.