Έκδοση ευρω-ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής προωθεί η Κομισιόν
Με στόχο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων.
Κωστούλας Γεώργιος
Με στόχο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων.
Την πρωτοβουλία της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής παρουσίασαν ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μεϊστάντ.
Το γενικό περίγραμμα αυτής της πρότασης που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης -με δεδομένη την περιορισμένη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ- είχε παρουσιάσει το περασμένο φθινόπωρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την ομιλία του για την «κατάσταση της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά, τα ομόλογα για έργα υποδομής θα έχουν ως στόχο την άντληση πρόσθετων -πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης και των τραπεζικών δανείων- ιδιωτικών κεφαλαίων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.
Όπως ανέφερε ο Όλι Ρεν, υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα χρειασθούν 1,5-2 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις, ενώ μόνο στον τομέα των μεταφορών εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε επενδύσεις ανέρχονται σε 21,5 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο μετά το 2013.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλει η Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις ώστε αυτά τα ομόλογα να είναι λειτουργικά από το 2014.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Συνελήφθη ο παίκτης του Κολοσσού Ρόδου, Άντριου Γκάουντλοκ, με ποσότητα ναρκωτικών»
- Η Μπιγιονσέ ανήκει πλέον στην λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, κάνοντας παρέα στον Jay-Z
- ΒΑΒΟΥΡΑ: Ξαναχτυπά αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Τραμπ – Νετανιάχου: Συναντώνται στο Μαρ-α-Λάγκο, στο επίκεντρο η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα
- Η σταθερότητα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η εγγύηση Σιμεόνε και ο θρύλος ‘Ομπλακ
- Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το ακροδεξιό AfD θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
- Σέρρες: «Δεν τον είδε κανείς» – Κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο πυροσβέστη
- Στο Σεν Τροπέ και δίπλα στη θάλασσα το τελευταίο αντίο στη Μπριζίτ Μπαρντό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442