Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης είναι ένα «προσωρινό καταπραϋντικό», λέει ο Τζ.Στίγλιτς
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα λειτουργήσει μετά το 2013, «μολονότι είναι σημαντικός, δεν είναι παρά ένα προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις», τονίζει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Η οδός της λιτότητας που επιλέχθηκε από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση και θα εξασθενήσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ υποστηρίζει, ενώ εκφράζει φόβους για την βιωσιμότητα του ευρώ αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα λειτουργήσει μετά το 2013, «μολονότι είναι σημαντικός, δεν είναι παρά ένα προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις», τονίζει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
«Ο κίνδυνος παραμένει. Η αβεβαιότητα παραμένει η ίδια που υπήρχε πριν από έξι μήνες. Ξέραμε τότε ότι η Ιρλανδία θα γνώριζε μια βίαιη κρίση. Ξέραμε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ζώνης του ευρώ έπρεπε να πραγματοποιηθούν», επισημαίνει.
Και μολονότι, προσθέτει, «η Ισπανία είχε την τύχη να μπει στην κρίση με δημοσιονομικό πλεόνασμα και χαμηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της» και η Ιταλία, «η οποία είναι πολύ χρεωμένη, μπόρεσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της», η κατάσταση «παραμένει επισφαλής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η Ευρώπη εξασθενήσει περισσότερο, ο κλοιός θα σφίξει. Και η ανησυχία θα αυξηθεί» όσον αφορά τη δυνατότητα των χωρών που δέχονται επίθεση να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους».
Όμως, εκτιμά ο κ. Στίγκλιτς, «η οδός της λιτότητας που επιλέχθηκε από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση, θα εξασθενήσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως επισημαίνει, «η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε να δημιουργηθούν οι χρηματοπιστωτικές φούσκες, δένει τα χέρια των πολιτικών. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάλαβαν ότι έπρεπε να ασχοληθούν με την κανονιστική ρύθμιση του συστήματος και να αποκαταστήσουν την ενέργεια των δημόσιων οικονομικών».
«Το ευρώ», καταλήγει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, «χωρίς κατάλληλες πολιτικές και ισορροπημένους θεσμούς μπορεί να εξαφανιστεί».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Διαδήλωση χιλιάδων μαθητών και φοιτητών στη Χιλή υπέρ της δωρεάν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση
- Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοίγει 1η Απριλίου το myCAR
- Συνταγή: Μαροκινό κοτόπουλο με μπασμάτι
- Στροφή της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική: «Πράσινο φως» για κέντρα απέλασης εκτός Ευρώπης
- Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Τεχεράνη, Βηρυτό – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν
- Ο Τραμπ εξετάζει την αποστολή 10.000 ακόμη στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Βάλε την κίνηση στη ζωή σου: Πέντε λεπτά κάνουν τη διαφορά
- Καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Deborah: Πότε θα σαρώσει την Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 27.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/bangkit-prayogi-bcMjZd0BzQk-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442