Βίαια μετεκλογικά επεισόδια συνταράσσουν την Αϊτή
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην Αϊτή και πολλοί τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των κυανοκράνων κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην Αϊτή και πολλοί τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των κυανοκράνων κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και προξενώντας φθορές σε καταστήματα και κτίρια.
Οι υποστηρικτές του Μισέλ Μαρτελί, δημοφιλής μουσικός ο ίδιος που διεκδίκησε την προεδρία της χώρας, έστησαν οδοφράγματα με ξύλα, πέτρες και καμένα λάστιχα. Σύμφωνα με αναφορές κυβερνητικά κτίρια κάηκαν στα επεισόδια.
Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Λε Κάι από σφαίρες ανδρών της δύναμης του ΟΗΕ, αν και η αστυνομία δεν είχε επιβεβαιώσει τον τρόπο θανάτου των διαδηλωτών. Επιπλέον τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν άλλον έναν θάνατο στο Κάπ-Αϊτιέν, στα βόρεια της χώρας.
Εντωμεταξύ, λόγω των συγκρούσεων έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια στην Αϊτή, μεταξύ αυτών και το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ενώ θα ανασταλούν προσωρινά οι πτήσεις όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς την Αϊτή.
Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ.
Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε ανήσυχος από τις καταγγελίες για νοθεία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, καθώς και από πράξεις βίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ο Γενικός Γραμματέας «ανησυχεί για τις καταγγελίες για νοθεία και είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που αντανακλούν τη βούληση του λαού της Αϊτής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του. Κάλεσε ακόμα όλους τους υποψηφίους «να εξαντλήσουν όλες τις νομικές διαδικασίες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)











































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442