Σε επιφυλακή οι εισαγγελικές αρχές υπό τον φόβο κινητοποιήσεων στις φυλακές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ζήτησε από τους εισαγγελείς αυξημένη ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές της χώρας κατόπιν συνεννοήσεων που έχουν γίνει μεταξύ ομάδων κρατουμένων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην 26η Τακτική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζήτησε από τους εισαγγελείς αυξημένη ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται κινητοποιήσεις σε όλες τις φυλακές της χώρας κατόπιν συνεννοήσεων που έχουν γίνει μεταξύ ομάδων κρατουμένων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ως ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Οι κρατούμενοι αναμένεται να αρχίσουν αποχή από το συσσίτιο, η οποία εν συνεχεία θα μετατραπεί σε απεργία πείνας. Αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι των φυλακών έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ έχουν δημιουργηθεί και συντονιστικές ομάδες για την οργάνωση των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Την έναρξη των κινητοποιήσεων στις φυλακές επιβεβαιώνει και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι επαναφέρουν τα αιτήματα που αφορούν τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισή τους.
Συγκεκριμένα για τον υπερπληθυσμό οι κρατούμενοι αναφέρουν ότι οι φυλακές έχουν δυναμικότητα 9.700 θέσεως, ενώ ο συνολικός αριθμός τους είναι 12.600 (7.300 αλλοδαποί, 5.100 Έλληνες και 180 αλλοδαποί κρατούμενοι προς απέλαση).
Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πληροφορίες, οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν ημίμετρα τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3811/2009, καθώς από το νομοθέτημα αυτό θετική θεωρούν μόνο τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής, έτσι ώστε καταδικασμένος για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών να μπορεί να τύχει των ευεργετικών μέτρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Τέλος από τη Μύκονο Betsson ο Έβανς – Ποιος είναι ο λόγος που αποχωρεί…
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442