Πρώτη πανευρωπαϊκή προσομοίωση ηλεκτρονικής επίθεσης
Την πρώτη κοινή άσκηση κυβερνοάμυνας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση επίθεσης κατά των θεμελιωδών ηλεκτρονικών υποδομών τους. Πενήντα ειδικοί έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου Άσκησης στην Αθήνα.
Την πρώτη κοινή άσκηση κυβερνοάμυνας πραγματοποιούν την Πέμπτη οι χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση επίθεσης κατά των θεμελιωδών ηλεκτρονικών υποδομών τους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης συμμετέχει μεταξύ άλλων το Κοινό Κέντρο Έρευνας (JRC) καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Δικτύων (ENISA) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.
Πενήντα ειδικοί έχουν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου Άσκησης στην Αθήνα, ανακοίνωσε η ENISA.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην άσκηση συμμετέχουν είτε ενεργά είτε ως παρατηρητές όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ μαζί με την Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία.
Το βασικό σενάριο της άσκησης, η οποία φέρει το κωδικό όνομα Cyber Europe 2010, οι χώρες της Ευρώπης θα συνεργαστούν για να αποτρέψουν κατάρρευση των δικτύων τους στην περίπτωση συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ολοένα και σοβαρότερα προβλήματα σύνδεσης, ενώ κατά την κορύφωση της επίθεσης θα τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι βασικές ευρωπαϊκές διασυνοριακές συνδέσεις.
Προκειμένου να αποτρέψουν την πλήρη «εμπλοκή» του δικτύου, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δρομολογήσουν την κίνηση σε εναλλακτικές συνδέσεις.
«Σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμηθεί ο βαθμός συνεργασίας της Ευρώπης έναντι των ηλεκτρονικών απειλών» σχολίασε η Νίλι Κρους, Ευρωπαία επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Η «Ιθάκη» στα Γιάννενα – Το νέο κόμμα, το διακύβευμα για μια «νέα μεταπολίτευση» και οι 7ρίξεις
- Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο Πικέρμι
- Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μας «χαρίσει» ακόμα και 10 χρόνια ζωής;
- Ο Κολίνα στηρίζει το «ένα σουτ» στα πέναλτι
- Πώς θα εκπληρώσει η ΕΕ την υπόσχεσή της στα παιδιά; – Το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ευρώπη αντιμέτωπο με τη φτώχεια
- Συνταγή: Σφουγγάτο
- Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει σύγκληση του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα στις 19 Φεβρουαρίου
- Όλες οι αλλαγές στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)






























































![H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/al-bakoush-libya-us-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442