Νίκη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λετονία παρά τα μέτρα λιτότητας
Επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους του θα ξεκινήσει σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, η κυβέρνησή του εξασφάλισε το πράσινο φως για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ. Το κόμμα του Ντομπρόβσκις και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν ποσοστό πάνω από το 57%.
Επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους του θα ξεκινήσει σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, η κυβέρνησή του εξασφάλισε το πράσινο φως για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας που υπαγόρευσε το ΔΝΤ.
Το κόμμα του Ντομπρόβσκις και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν ποσοστό πάνω από το 57%, με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων. Οι ψήφοι από το ξωτειρκό δεν έχουν καταμετρηθεί αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Το ποσοστό αυτό δίνει στην κυβέρνηση τον έλεγχο 63 εκ των 100 εδρών της Βουλής. Από αυτές οι 33 είναι του κόμματος του Ντομπρόβσκις και οι υπόλοιπες των συμμάχων του.
«Δεν υπάρχει λόγος για ευφορία. Μπορούμε φυσικά να πανηγυρίσουμε τώρα, αλλά έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα έχει επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους του, αλλά και με το κόμμα της ρωσικής μειονότητας «Αρμονία-Κέντρο», για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας.
«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν σαφώς τη σταθερότητα», πρόσθεσε ο Λετονός πρωθυπουργός.
Το βασικό έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι η σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, που θα πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 770 εκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί ήδη από το Μάρτιο του 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ντομπρόβσκις.
Η κυβέρνηση της Λετονίας εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης δαπανών και δομικών αλλαγών, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την χορήγηση δανείου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.