Για κλοπές εκατομμυρίων από τράπεζες κατηγορείται σπείρα κυβερνοεγκλήματος
Δεκάδες άτομα από την ανατολική Ευρώπη κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο που έκλεψε τρία εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές τράπεζες χρησιμοποιώντας ιούς υπολογιστών για να υποκλέψει κωδικούς πρόσβασης.
Δεκάδες άτομα από την ανατολική Ευρώπη κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο που έκλεψε τρία εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές τράπεζες χρησιμοποιώντας ιούς υπολογιστών για να υποκλέψει κωδικούς πρόσβασης.
«Στις σύγχρονες ληστείες τραπεζών δεν χρειάζονται όπλα, μάσκες, σημειώματα ή οχήματα διαφυγής. Τα μόνα που χρειάζονται είναι το Διαδίκτυο και η επινοητικότητα» σχολίασε ο Αμερικανός εισαγγελέας Πιτ Μπαράρα, ανακοινώνοντας την εξάρθρωση του κυκλώματος.
Οι περισσότεροι από 60 κατηγορούμενοι έστελναν σε πελάτες των τραπεζών πλαστά email μολυσμένα με το κακόβουλο πρόγραμμα Zeus ή άλλους ιούς. Πολλοί από τους παραλήπτες έκαναν το λάθος να κλικάρουν ένα σύνδεσμο που εγκαθιστούσε τον ιό στον υπολογιστή τους.
«Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί, ο δούρειος ίππος Zeus επιτρέπει στους χάκερ να παρακολουθούν μυστικά τη δραστηριότητα του χρήστη, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, τους κωδικούς και της πληροφορίες ταυτοποίησης» εξήγησε ο Μπαράρα.
Οι δράστες προχωρούσαν στη συνέχεια σε μεταφορά χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων σε λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι ίδιοι με πλαστά ή και πραγματικά διαβατήρια.
Θύματα ήταν πέντε τράπεζες και δεκάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Στην ανακάλυψη της απάτης και τον εντοπισμό των δραστών, από τους οποίους αρκετοί έχουν ήδη συλληφθεί, συμμετείχαν το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι
- Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο την ΕΕ, «εφόσον έχει πλεόνασμα»
- Μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή απειλή «αποκάλυψε» όπλα – Τι βρήκαν οι Αρχές
- Ισοπαλία στο Σίτι Γκράουντ (1-1), στη ζώνη του υποβιβασμού η Τότεναμ (0-1)
- Θριάσιο: Πτώση τμήματος της οροφής σε θάλαμο ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Αρτέμιδα: Αυτοκίνητο εκσφενδόνισε μοτοσικλετιστή και τον παράτησε αβοήθητο στο δρόμο
- Τρένο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο λίγο πριν την Ανάσταση – Ταλαιπωρία για του επιβάτες του «Λάρισα – Θεσσαλονίκη»
- Οικογενειακό Πάσχα για Ελένη Ράντου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Νικολέττα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442