Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι Πιπεριές

Οι Πιπεριές

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά (φυτά) σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι υγιεινότατες, καλλιεργούνται εύκολα (ακόμα και σε μια γλάστρα ή και σε πολύ κακές κλιματικές συνθήκες), υπάρχουν σε πολλές γεύσεις και χρώματα και βέβαια, αρκετές μπορούν να μετατραπούν και σε μπαχαρικό που θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά (φυτά) σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι υγιεινότατες, καλλιεργούνται εύκολα (ακόμα και σε μια γλάστρα ή και σε πολύ κακές κλιματικές συνθήκες), υπάρχουν σε πολλές γεύσεις και χρώματα και βέβαια, αρκετές μπορούν να μετατραπούν και σε μπαχαρικό που θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.

Δεν πρόκειται για ελληνικής καταγωγής φυτό, αν και καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η πιπεριά μας πρωτοκαλλιεργήθηκε πριν από πεντακόσια περίπου χρόνια από το Μεξικό. Τα καυτερά φαγητά, τόσο σε εκείνα τα μέρη όσο και στην Ανατολή, οφείλουν την γεύση τους στην επεξεργασία που γίνεται στους αποξηραμένους καρπούς της πιπεριάς. Έτσι παράγονται τα γνωστά μπαχαρικά τσίλι, καγιέν (καυτερό πιπέρι), το ελληνικό μπούκοβο και τα δύο είδη πάπρικας, η καυτερή και η γλυκιά.

Τόσο το χρώμα όσο και η γεύση της πιπεριάς εξαρτώνται περισσότερο από το πόσο ώριμη είναι και όχι τόσο από την ποικιλία της (που καθορίζει περισσότερο το σχήμα). Η «ανώριμη» έχει πράσινο χρώμα και ωριμάζοντας καταλήγει σε αποχρώσεις του κόκκινου. Άλλοτε είναι καυτερή και άλλοτε ουδέτερη ή γλυκιά.
Οι καυτερές πιπεριές συνήθως είναι μικρότερες σε μέγεθος και σπάνια έχουν πράσινο χρώμα. Χρησιμοποιούνται συνήθως είτε σαν μεζές για όσους έχουν γερό στομάχι, είτε σαν μπαχαρικό αφού αποξηρανθούν. Το συστατικό τους καψαϊκίνη που τους δίνει αυτό το «κάψιμο», είναι αυτό που επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό σαν καταπραϋντικό του πόνου, στην αρθρίτιδα, στην υπέρταση, σε προβλήματα κυκλοφοριακά κ.α. και μάλιστα χωρίς παρενέργειες (αν κάποιος δεν έχει στομαχικά προβλήματα), ενώ αυξάνει και τον μεταβολισμό, γι αυτό και είναι απαραίτητες σε μια ισορροπημένη δίαιτα και ταυτόχρονα εύκολη. Επιπλέον, οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C.
Οι ουδέτερες-γλυκές πιπεριές είναι επίσης νόστιμες, είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις καυτερές, έχουν συνήθως πράσινο αλλά και κίτρινο, πορτοκαλί και σπανιότερα κόκκινο χρώμα και είναι πιο οικίες στους Έλληνες, αφού τις χρησιμοποιούμε σε πολλά φαγητά. Πιο γνωστά είναι η χωριάτικη σαλάτα, τα γεμιστά, τα λαδερά και οι διάφορες «αυτοσχέδιες» σάλτσες που φτιάχνουμε για τα μακαρόνια και το ρύζι.
Στην Ελλάδα, ευρύτερα γνωστές πιπεριές με «ονομασία προέλευσης» είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, στην παραδοσιακή, ψητή, ξυδάτη μορφή τους. Ένας ιδανικός μεζές.

Μάλιστα στον Αετό Φλώρινας διοργανώνεται κάθε χρόνο η «Γιορτή της Πιπεριάς» με πλούσιο πρόγραμμα.

in.gr Αγροτουρισμός

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο