Έρευνες και «φιλικές ανακρίσεις» για τα «ημερολόγια του Αφγανιστάν»
Ο αμερικανικός στρατός θα έχει την ευθύνη αν απειληθεί η ζωή των πληροφοριοδοτών του στο Αφγανιστάν, μετά τη δημοσίευση των απόρρητων αρχείων στο Wikileaks, τονίζει ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασέιντζ, απαντώντας σε επικρίσεις για τους κινδύνους από τις αποκαλύψεις. Συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα.
Ο αμερικανικός στρατός θα έχει την ευθύνη αν απειληθεί η ζωή των πληροφοριοδοτών του στο Αφγανιστάν, μετά τη δημοσίευση των απόρρητων αρχείων στο Wikileaks, τονίζει ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασέιντζ, απαντώντας σε επικρίσεις για τους κινδύνους από τις αποκαλύψεις.
Μιλώντας στον Observer υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ ήταν τόσο ανέμελες με τις πηγές τους στο Αφγανιστάν· είμαστε αηδιασμένοι από αυτό». Προσθέτει ακόμα ότι το Wikileaks γνωρίζει πώς να προστατεύει τις πηγές του.
Αντίθετα με ότι υποστηρίζουν πολλοί επικριτές της δημοσίευσης από την ιστοσελίδα του Ασέιντζ και τριών μέσων ενημέρωσης (Guardian, New York Times, Der Spiegel), ο Ασέιντζ τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απειλήθηκε κάποιος πληροφοριοδότης. Αλλά αν χάσει τη ζωή του ή τραυματιστεί ένας πληροφοριοδότης, το Wikileaks θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες για τη διαρροή.
Ο Μπράντλι Μάννινγκ, πρώην αναλυτής του στρατού που κρατείται για τη διαρροή στο Wikileaks βίντεο από το Ιράκ, είναι ο βασικός ύποπτος και για αυτή τη διαρροή. Οι Αρχές διερευνούν τώρα αν είχε και συνεργούς.
Σε μία άλλη εξέλιξη που αναφέρει το CNet, ο Τζέικομπ Άπελμπαουμ, προγραμματιστής που φέρεται να σχετίζεται με το Wikileaks, κρατήθηκε επί τρεις ώρες από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ. Ερευνήθηκαν τα προσωπικά του είδη, αλλά απέφυγε να απαντήσεις σε ερωτήσεις για το Αφγανιστάν και το Ιράκ χωρίς τη παρουσία δικηγόρου.
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη ενώ δύο πράκτορες του FBI τον προσέγγισαν και το Σάββατο μετά από ομιλία του σε συνέδριο προγραμματιστών. Ωστόσο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του και δεν υπήρξε συνέχεια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σάκης Ρουβάς: Πήρε αγκαλιά τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και του ξανασκίστηκε το παντελόνι
- Πολιτική κόντρα για τους αγρότες – «Η κυβέρνηση σαν βαμπίρ έπεσε στις επιδοτήσεις για να τις μοιράσει σε Φραπέδες»
- Ο Τζόουνς θέλει Ολυμπιακό, αλλά η Παρτίζαν ακούει προτάσεις και συζητάει με την Dubai BC
- Εργαζόμενοι: Η δεύτερη δουλειά επιστρέφει – Στόχος η κάλυψη βασικών αναγκών
- Σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο – Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία
- Έξαλλος με τη διαιτησία ο Μουρίνιο: «Για εμένα κερδίσαμε 3-2» (vid)
- Γιατί η χτένα είναι… μπαμπούλας για τον σκύλο; – Ο τρόπος για να ξεπεράσει κάθε του ανησυχία
- Τα essentials για χιονισμένες εξορμήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442