Τα ζυμαρικά – μακαρόνια
Τα ζυμαρικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των δημητριακών. Όπως και το ρύζι, έχει περίπου τις ίδιες ιδιότητες, άρα και τα ίδια περίπου πλεονεκτήματα.
Τα ζυμαρικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των δημητριακών. Όπως και το
ρύζι, έχει περίπου τις ίδιες ιδιότητες, άρα και τα ίδια περίπου
πλεονεκτήματα.
Διατροφικά τα ζυμαρικά δεν έχουν βλαβερές ουσίες. Είναι μια τροφή που σαν δημητριακό, βρίσκεται στην βάση της μεσογειακής διατροφής, που ως γνωστόν είναι η υγιεινότερη και πλέον ισορροπημένη. Τα ζυμαρικά, είναι πηγή ενέργειας με μηδενικά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση του σωστού βάρους ή ακόμα και σε δίαιτες υπέρβαρων σε μικρότερες ποσότητες. Όπως, έχουμε τονίσει και για το ρύζι, οι δύο αυτές τροφές, είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας των αθλητών.
Τα ζυμαρικά κατασκευάζονται (συνήθως) από σιμιγδάλι – που έχει προέλθει από την άλεση σκληρού σταριού – με λίγο νερό και ενίοτε λίγο αλάτι. Μπορεί να φτιαχτούν – ιδίως εάν είναι σπιτικά – και με αλεύρι ή με αλεύρι και σιμιγδάλι μαζί. Στα κάπως πιο ιδιαίτερα είδη γίνονται και προσμίξεις με σπανάκι, ντομάτα, μελάνι σουπιάς, κ.λ.π.. Το διατροφικό αυτό είδος, έχει τον κίνδυνο να καταστεί επιβαρυντικό κυρίως θερμιδικά, όταν το αναμείξουμε με διάφορες σάλτσες με υψηλά λιπαρά, κυρίως με κρέμα γάλακτος ή με βούτυρο. Αν όμως συνδυαστεί με χαμηλά λιπαρά, όπως λαχανικά, πουλερικά ή ψάρια, τότε ένα γεύμα ζυμαρικών μπορεί να μας χορτάσει, να μας ικανοποιήσει γευστικά, να μας δώσει ενέργεια και καλή διάθεση και όλα αυτά με περίπου 500 θερμίδες, κάτι που ελάχιστα γεύματα μπορούν.
Επιπλέον, αν τα ζυμαρικά είναι ολικής αλέσεως οι επιπλέον φυτικές ίνες βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Άλλωστε όλα είναι ιδιαίτερα «φιλικά» με το στομάχι και εύπεπτα.
Τέλος τα ζυμαρικά, μέσα από το εμπόριο τον ανταγωνισμό αλλά και τις παραδόσεις σε τοπικές κοινωνίες, έχουν αναπτύξει εκατοντάδες είδη. Πέρα από τις προσμίξεις που αναφέραμε παραπάνω, έχουμε για παράδειγμα το κριθαράκι για σούπες, τα κοντά ζυμαρικά όπως το κοφτό και οι πέννες, οι ταλιατέλες, τα λαζάνια, τα κοχύλια, οι βίδες, τα παπιγιόν, τα φρέσκα (niochi) ζυμαρικά , τα γεμιστά όπως τα ραβιόλια και τα παραδοσιακά χειροποίητα ιταλικα φρέσκα ζυμαρικά (Gnocchi) και τα ελληνικά, χυλοπίτες και τραχανάς.
in.gr Αγροτουρισμός
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
- Κακοκαιρία Byron: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
- Στην 5η θέση η Ελλάδα ως προορισμός ευεξίας διεθνώς
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γιαούρτι & μπαχαρικά
- Global Peace Index: Πόσο ασφαλής και ειρηνική είναι η Ελλάδα – Υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη
- Ο μύθος ότι η Δημοκρατία και η πολιτική υποφέρουν από κόπωση – Το παράδειγμα της Γαλλίας
- Κακοκαιρία Byron: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κόκκινος συναγερμός για πολλές περιοχές
- Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442