To Facebook επεκτείνεται σε όλο το Διαδίκτυο
Το Facebook εξαπλώνεται στον Παγκόσμιο Ιστό παρουσιάζοντας εργαλεία που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε δικτυακό τόπο να προσαρμόζει το περιεχόμενό του στις προτιμήσεις και τις κοινωνικές διασυνδέσεις κάθε
Το Facebook εξαπλώνεται στον Παγκόσμιο Ιστό παρουσιάζοντας εργαλεία που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε δικτυακό τόπο να προσαρμόζει το περιεχόμενό του στις προτιμήσεις και τις κοινωνικές διασυνδέσεις κάθε χρήστη.
Συζητήστε: Αγαπάτε ή Μισείτε το Facebook;
Ακόμα και αν δεν έχουν συνδεθεί στο προφίλ τους στο Facebook, οι χρήστες θα σερφάρουν στο Διαδίκτυο με την πραγματική τους ταυτότητα και οι προτιμήσεις τους θα είναι ορατές σε ολόκληρη τη λίστα των φίλων τους.
«Ο Ιστός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σημαντικό σημείο καμπής» δήλωσε ο 26χρονος ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παρουσιάζοντας το σχέδιο στο συνέδριο F8 της εταιρείας του στις 21 Απριλίου (εικόνα επάνω).
«Σήμερα, τα περισσότερα πράγματα [στο Διαδίκτυο] δεν είναι κοινωνικά και δεν χρησιμοποιούν τις πραγματικές μας ταυτότητες. Αυτό αρχίζει να αλλάζει» είπε.
Το μέλλον θα δείξει αν το διαδικτυακό κοινό θα συμμεριστεί το όραμα του Facebook για ένα «κοινωνικό» και «εξατομικευμένο» Διαδίκτυο, ή αν θα τρομάξει από το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.
«Μου αρέσει»
Το CNN, η Microsoft και το IMDb είναι μερικές από τις 70 εταιρείες που ήδη χρησιμοποιούν το νέο εργαλείο του Facebook, με την ονομασία Open Graph.
Στις σελίδες αυτών των δικτυακών τόπων έχει αρχίσει να εμφανίζεται το κουμπί «Μου αρέσει» (Like), το οποίο μπορούν να πατήσουν οι χρήστες αν δουν κάτι που τους φάνηκε χρήσιμο ή ενδιαφέρον.
Αν ο χρήστης πατήσει το κουμπί, ουσιαστικά προτείνει τη συγκεκριμένη σελίδα ή άρθρο σε όλη τη λίστα των φίλων του στο Facebook.
Mάλιστα η φωτογραφία του χρήστη θα εμφανίζεται στη συγκεκριμένη σελίδα κάθε φορά που την επισκέπτονται οι φίλοι του.
Χωρίς log-in
Το νέο σύστημα του Facebook λειτουργεί ακόμα κι αν ο χρήστης δεν εισάγει το όνομα και τον κωδικό του στους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται. Αρκεί να έχει συνδεθεί στο προφίλ του στο Facebook σχετικά πρόσφατα.
Έτσι, αν ο χρήστης επισκεφθεί για παράδειγμα μια υπηρεσία μουσικής, το σύστημα θα του προτείνει αυτόματα τα τραγούδια που προτίμησαν νωρίτερα οι φίλοι του.
Ακόμα, στο κάτω μέρος της σελίδας μπορεί να εμφανίζεται μια νέα γραμμή εργαλείων του Facebook μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να δηλώσουν ότι τους αρέσει ολόκληρη η ιστοσελίδα, ή ακόμα να κάνουν τσατ με τους φίλους τους.
Θέμα ιδιωτικότητας
Πολλοί χρήστες μπορεί να ανησυχήσουν με το γεγονός ότι οι προσωπικές φωτογραφίες και προτιμήσεις τους θα εμφανίζονται παντού στο Διαδίκτυο.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις στο λογαριασμό τους στο Facebook ώστε αυτά που τους «αρέσουν» να είναι ορατά μόνο στους «φίλους» τους.
Οι ρυθμίσεις βρίσκονται επάνω και δεξιά στην οθόνη: Account>Privacy Settings>Profile Information>Likes and Interests.
Όλα τα λεφτά
Αν τελικά βρει ανταπόκριση το νέο εγχείρημα του Facebook, η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική κυριαρχία της Google στο Διαδίκτυο.
Το Facebook.com πρόσφατα ξεπέρασε το Google.com ως ο δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στις ΗΠΑ.
Η δημιουργία ενός συστήματος που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις εκατομμυρίων χρηστών θα επέτρεπε στο Facebook να δημιουργήσει μια διαφημιστική πλατφόρμα που σερβίρει στοχευμένες διαφημίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με τις διαφημίσεις κειμένου της Google.
«Αν ήμουν η Google θα ήμουν πραγματικά τρομαγμένος επειδή το Facebook θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ εξυπνότερο» σχολίασε στο AP ο Αλεν Τσούαρντ, ιδρυτής της εταιρείας online μάρκετινγκ Wildfire.
Όπως επισήμανε, η Google προβάλλει διαφημίσεις ανάλογα με τις λέξεις-κλειδιά που εισάγει ο χρήστης, ενώ το Facebook θα μπορεί να διαλέγει διαφημίσεις ανάλογα με τις πραγματικές προτιμήσεις του χρήστη.
Την ίδια γνώμη με τον Τσούαρντ έχει ο αναλυτής Ρομπ Έντερλε του ομίλου Enderle στη Σίλικον Βάλεϊ. «Πρόκειται για μια πολύ δυνατή ανταγωνιστική κίνηση κατά της Google» είπε.
- Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]
- Ο δημιουργός του Grand Theft Auto προειδοποιεί για την AI: «Αν αφήσεις το κινητό να σκέφτεται για σένα, χάνεις τον έλεγχο»
- Κατρίνης: «Χωρίς κανόνες, διαφάνεια και στρατηγική η Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας» – Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου – Προσέκρουσε σε μπάρες σιδηροδρομικής διάβασης
- Άρης: Απουσίες και ερωτηματικά για την ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)








![Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6774268-1200x800-1-128x85.jpg)



![Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6774268-1200x800-1-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442