Αύξηση στον πληθωρισμό χονδρικής το Νοέμβριο για πρώτη φορά το τελευταίο έτος
Αύξηση 1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2008 προς το 2007. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του δείκτη σε ετήσια βάση από το Νοέμβριο του 2008.
Αύξηση 1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2008 προς το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΣΥΕ.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του δείκτη σε ετήσια βάση από το Νοέμβριο του 2008.
Σε σύγκριση με το δείκτη του Οκτωβρίου, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2008.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2008-Νοεμβρίου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2007-Νοεμβρίου 2008, παρουσίασε μείωση 6,5%, έναντι αύξησης 10,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Η αύξηση του δείκτη κατά 1% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
1) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 0,8%
2) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 2%.
Η αύξηση του δείκτη κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
1) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 0,4%
2) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 0,5%.
«Ο δείκτης τιμών παραγωγού πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2008, εξαιτίας της εξάλειψης της αρνητικής επίδρασης από τις τιμές ενέργειας», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.
«Ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών παραγωγού αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, αλλά να παραμείνει χαμηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, καθώς η ασθενής ζήτηση συγκρατεί τις τιμές των αναλώσιμων, των διαρκών καταναλωτικών και των ενδιάμεσων αγαθών» προσέθεσε.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.