Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Χαρείτε τις διακοπές τρώγοντας ελαφρά και υγιεινά…

Χαρείτε τις διακοπές τρώγοντας ελαφρά και υγιεινά…

Το καλοκαίρι είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από το κλεινόν άστυ με φίλους ή την οικογένεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν αντί για οργανωμένες διακοπές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο, την κατασκήνωση σε οργανωμένα κάμπινγκ ή σε παραθαλάσσια σημεία της χώρας. Μια σκηνή ή ένα τροχόσπιτο γίνεται το "ξενοδοχείο" που θα φιλοξενήσει μια οικογένεια ή μια παρέα φίλων στις καλοκαιρινές διακοπές. Μπορεί το διάστημα των διακοπών να είναι περίοδος ξεγνοιασιάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε στην τύχη παράγοντες όπως η διατροφή και η ασφαλής προετοιμασία των γευμάτων.

Το καλοκαίρι είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από το κλεινόν άστυ με φίλους ή την οικογένεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν αντί για οργανωμένες διακοπές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο, την κατασκήνωση σε οργανωμένα κάμπινγκ ή σε παραθαλάσσια σημεία της χώρας. Μια σκηνή ή ένα τροχόσπιτο γίνεται το ‘ξενοδοχείο’ που θα φιλοξενήσει μια οικογένεια ή μια παρέα φίλων στις καλοκαιρινές διακοπές. Μπορεί το διάστημα αυτό να είναι περίοδος ξεγνοιασιάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε στην τύχη παράγοντες όπως η διατροφή και η ασφαλής προετοιμασία των γευμάτων.

Τρώτε ελαφρά

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους θερινούς μήνες επιβαρύνουν τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά ώστε να μην αφυδατώνεται. Η καλοκαιρινή διατροφή πρέπει να είναι κατά κανόνα ελαφριά ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Η ελληνική φύση παρέχει πληθώρα επιλογών, ώστε να λαμβάνετε τις απαιτούμενες θερμίδες για τη διατήρηση του σωματικού σας βάρους, αλλά και τις βιταμίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό σας από ασθένειες. Προτιμήστε λοιπόν, είτε μείνετε στο σπίτι σας είτε είστε σε διακοπές, λαχανικά και χορταρικά φρέσκα. Πριν τα μαγειρέψετε ή φτιάξετε τη σαλάτα της αρεσκείας σας, πλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Φυλάσσετέ τα πάντα σε σκιερό ή δροσερό μέρος ή, αν είναι δυνατόν, στο ψυγείο πάντα σε μπολ με καπάκι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με κρέατα και ψάρια, τα οποία όταν είναι ωμά αναπτύσσουν βακτήρια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, διότι αλλοιώνονται εύκολα και απαιτούν καλή ψύξη. Μην αγοράζετε γάλα ή γιαούρτι, αν παρατηρήσετε κάποια αλλοίωση της συσκευασίας ή ο χώρος όπου βρίσκονται στο κατάστημα δεν ψύχεται επαρκώς. Φυσικά, είναι απαραίτητο πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης και να τα τοποθετείτε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Το ίδιο ισχύει και για τα παγωτά, οι συσκευασίες των οποίων δεν πρέπει να είναι χτυπημένες, να έχουν ανοιχτεί ή σκιστεί. Εξίσου σημαντικό είναι να μην έχει ο καταψύκτης στρώματα πάγου στα τοιχώματα, ένδειξη ότι έγινε ανεξέλεγκτο ξεπάγωμα.

Για τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια, είτε νωπά είτε κατεψυγμένα, προσέξτε να μην έχουν περίεργη όψη ή οσμή, διότι μπορεί να έχουν αλλοιωθεί και, αν καταναλωθούν, θα προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Γενικά, προσπαθήστε να μη μαγειρεύετε συνταγές που απαιτούν πολλά μπαχαρικά, διότι επιβαρύνουν τη διαδικασία της πέψης. Ψήστε καλύτερα το κοτόπουλο ή τα ψάρια και συνοδέψτε τα με λαχανικά στον ατμό. Μια σαλάτα χορταρικών ή λαχανικών είναι χορταστική και ιδανική για μια ζεστή ημέρα, καθώς δεν επιβαρύνει τον οργανισμό και μπορείτε άνετα έπειτα από δύο ώρες να κολυμπήσετε. Ό,τι και αν ετοιμάζετε είναι απαραίτητο πάντα να προσέχετε πόσο αλάτι χρησιμοποιείτε, διότι μπορεί να νοστιμίζει το φαγητό, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ρίχνετε σε μεγάλες ποσότητες. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, ενώ αντιθέτως περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών, επειδή προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι και δημιουργούν αίσθημα δίψας.

Κατασκήνωση και διατροφή

Είστε λάτρεις της περιπέτειας και επιλέξατε να πάτε κατασκήνωση; Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα βασικά στοιχεία για τη σωστή συντήρηση και μεταφορά των τροφίμων που θα πάρετε μαζί σας. Απαραίτητο εξάρτημα είναι φυσικά ένα φορητό ψυγείο, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών πρέπει να είναι γεμάτο πάγο ή πλακέτες πάγου, ώστε να διατηρείται η ψύξη. Η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι θεμελιώδους σημασίας.

Προστατέψτε τα τυλίγοντάς τα με διαφανή μεμβράνη ή τοποθετώντας τα σε ειδικές σακούλες τροφίμων. Έτσι, τα υγρά των κρεατικών, των ψαριών και των πουλερικών δεν θα έλθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα και θα αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων που συνήθως ενυπάρχουν στα ωμά τρόφιμα. Η τοποθέτηση λοιπόν των τροφίμων μέσα στο ψυγείο είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα φρούτα και τα λαχανικά να βρίσκονται πάντα στο πάνω μέρος του ψυγείου. Χαμηλά τοποθετήστε τρόφιμα, όπως κρέας, πουλερικά και ψάρια. Χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο ψυγείο για το νερό και τα αναψυκτικά, διότι έτσι η ψύξη στο ψυγείο με τα τρόφιμα θα διατηρηθεί περισσότερο.

Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι απαραίτητο να τα καταψύξετε, ώστε να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να αποψυχθούν σωστά όταν έλθει η ώρα να καταναλωθούν. Μπορείτε να τα βγάλετε από την κατάψυξη και να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν ομαλά στο ψυγείο, ή να τα βάλετε σε ένα μπολ με νερό, ή να τα τοποθετήσετε στην ψησταριά. Σε κάθε περίπτωση πάντως προσέξτε ώστε να έχουν ξεπαγώσει τελείως πριν τα μαγειρέψετε.

Η διαδικασία μαγειρέματος στην εξοχή είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του σπιτιού. Οι παράγοντες μόλυνσης είναι περισσότεροι, αλλά ένας παραμένει ίδιος. Η προσωπική υγιεινή του ατόμου που θα ετοιμάσει το μεσημεριανό ή το βραδινό είναι πρωταρχικής σημασίας. Αν τα παιδιά σας προσφερθούν να σας βοηθήσουν, φροντίστε ώστε να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Στους υπαίθριους χώρους αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό, γι’ αυτό να έχετε πάντα μαζί σας υγρά μαντηλάκια, αντιβακτηριακό τζελ χεριών ή υγρές πετσέτες για τον καθαρισμό χεριών και επιφανειών.

Επειδή στις κατασκηνώσεις ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το ψήσιμο, φροντίστε να γίνεται σωστά. Είναι σημαντικό τα φαγητά να ψήνονται αργά και καλά. Μην τρώτε την μπριζόλα σας μισοψημένη, διότι τα υγρά του κρέατος που έχουν μείνει υποβοηθούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Αφού ετοιμάσετε το φαγητό, ελέγξτε προσεκτικά αν τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα που θα χρησιμοποιήσετε είναι απολύτως καθαρά. Στους ανοιχτούς χώρους η παρουσία της σκόνης και των ζωυφίων είναι έντονη. Αφού τελειώσετε το γεύμα σας, τοποθετήστε στο ψυγείο ό,τι έχει περισσέψει, αλλά αν τα απομεινάρια έχουν εκτεθεί περισσότερο από μία ώρα, καλύτερα είναι να τα πετάξετε, καθώς ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί.

Πάρτε μαζί σας τρόφιμα που διατηρούνται περισσότερο καιρό, όπως ξηρά τροφή και κονσέρβες, οι οποίες δεν αλλοιώνονται εύκολα και μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου. Τα φρούτα και τα λαχανικά να μην τα αγοράζετε σε μεγάλες ποσότητες. Αγοράστε και καταναλώστε μόνο την ποσότητα που χρειάζονται τα μέλη της οικογένειάς σας ημερησίως.

Οι διακοπές πρέπει να είναι περίοδος ξεκούρασης και ανεμελιάς. Οργανωθείτε λοιπόν σωστά και μην αμελήσετε τη διατροφή σας. Κάντε μικρές αλλαγές στο διαιτολόγιό σας εκμεταλλευόμενοι κυρίως τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα. Προτιμήστε καλοκαιρινές συνταγές και χαρείτε με ασφάλεια τη θάλασσα και τον ήλιο.

Καλές διακοπές!

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο