Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στα δικαστήρια για το πείραμα σε ενυδρείο πηγαίνει Δανή δημοσιογράφος

Στα δικαστήρια για το πείραμα σε ενυδρείο πηγαίνει Δανή δημοσιογράφος

Κατηγορούμενη από τη Δικαιοσύνη της Δανίας βρέθηκε ρεπόρτερ του κρατικού καναλιού DR1 η οποία, στην προσπάθειά της να αποδείξει την τοξικότητα ενός σαμπουάν, σκότωσε δώδεκα ψάρια σε ενυδρείο. «Δεν είχα καμία πρόθεση να παραβιάσω το νόμο» δηλώνει.

95

Κατηγορούμενη από τη Δικαιοσύνη της Δανίας βρέθηκε ρεπόρτερ του κρατικού καναλιού DR1 η οποία, στην προσπάθειά της να αποδείξει την τοξικότητα ενός σαμπουάν σκότωσε δώδεκα ψάρια σε ενυδρείο.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, η Λίζμπεθ Κλέστερ, που εργάζεται στην εκπομπή Kontant η οποία έχει ως θέμα της την προστασία του καταναλωτή, έδειξε τον Νοέμβριο του 2004 ότι ένα σουηδικό σαμπουάν, το Terva, ήταν τόσο τοξικό που σκότωνε τα ψάρια.

«Έριξα μια ποσότητα, σε μεγάλη διάλυση, μέσα στο ενυδρείο και μέσα σε τέσσερις ημέρες όλα τα ψάρια πέθαναν, εκτός από ένα», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο ένας κτηνίατρος, έκανε μήνυση στη δημοσιογράφο επειδή υπέβαλε τα ψάρια σε αυτή τη δοκιμασία και παραβίασε το νόμο περί προστασίας των ζώων που απαγορεύει τα πειράματα επάνω τους.

Οι Αρχές αποφάσισαν τον περασμένο Οκτώβριο να εξετάσουν την υπόθεση εκτιμώντας ότι η μέθοδος που ακολούθησε η Κλέστερ δεν ήταν απαραίτητη για να αποδειχθεί η τοξικότητα του σαμπουάν.

«Ο νόμος είναι νόμος και οι δημοσιογράφοι πρέπει να τον εφαρμόζουν. Δεν είχα καμία πρόθεση να τον παραβιάσω» είπε η ίδια, αναγνωρίζοντας ότι οι αρχισυντάκτες της εκπομπής εξέτασαν προσεκτικά το θέμα πριν εγκρίνουν το ρεπορτάζ.

Ο στόχος, όπως διευκρίνισε, ήταν να αποδειχτεί πώς οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν συστατικά επιβλαβή για την υγεία που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άλλες σοβαρές ασθένειες στους καταναλωτές.

Η δίκη θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και αν η δημοσιογράφος κριθεί ένοχη, μπορεί να καταδικαστεί να πληρώσει δύο πρόστιμα ύψους 1.340 ευρώ το καθένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο