Επανεξετάζει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας
Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μελετά το υπουργείο Παιδείας, που σύντομα ξεκινά δημόσιο διάλογο για την αποσύνδεση του Λυκείου από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του υπουργού Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδη σε ημερίδα για τους θεσμούς σε Ελλάδα και Γαλλία.
53
Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μελετά το υπουργείο Παιδείας, που σύντομα ξεκινά δημόσιο διάλογο για την αποσύνδεση του Λυκείου από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του υπουργού Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδη σε ημερίδα για τους θεσμούς σε Ελλάδα και Γαλλία.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Ευρ.Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων έγκειται στον τρόπο πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση: στη Γαλλία, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι πρόσβασης, που εξαρτώνται από τον τύπο σπουδών.
»Στην ελληνική πραγματικότητα η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση επιτυγχάνεται μόνο μέσω της συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις με σύστημα numerus clausus, γεγονός που καθιστά πιο μονολιθικό το εκπαιδευτικό μας σύστημα, υποτάσσοντας στην ουσία το Λύκειο στις ανάγκες της προετοιμασίας για την ένταξη στο Πανεπιστήμιο.
»Πιθανώς θα πρέπει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ να το επανεξετάσουμε μελετώντας εμπειρίες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία. Ξεκινά το επόμενο διάστημα ο δημόσιος διάλογος για την αποσύνδεση του Λυκείου» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σμότριτς προς Τραμπ: Τον ευχαριστεί, αλλά τώρα του ζητάει να φύγει από τη Γάζα – «Να αναλάβουμε εμείς»
- Καμπούλ: Αρκετοί νεκροί από έκρηξη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
- Μια νύχτα μόνο: Συγκρούσεις και παγίδες
- Κόπα Άφρικα: Και όμως το Μαρόκο νίκησε…
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
- Δόρα Στράτου: Έργον Παιδείας, έργο ζωής
- Τσουκαλάς: «Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να φύγει η Δεξιά» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν υποθαλάσσια – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442