Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ομιλία Μπακογιάννη στην Ομογένεια των ΗΠΑ με αναφορά στα εθνικά θέματα

Ομιλία Μπακογιάννη στην Ομογένεια των ΗΠΑ με αναφορά στα εθνικά θέματα

Σε εκδήλωση των Ομογενών μίλησε η Ντ.Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των επαφών της στη Ν.Υόρκη. Η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομογένειας στα εθνικά θέματα και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα της ψήφου. Ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα, αλλά και στην εσωτερική επικαιρότητα.

30

Σε εκδήλωση των Ομογενών στο Μανχάταν μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των επαφών της στη Νέα Υόρκη.

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομογένειας στα εθνικά θέματα και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα της ψήφου. Ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα, αλλά και στην εσωτερική επικαιρότητα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Σεαυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα διανύει μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»τόνισε.

Αναφερόμενη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να δείξει έμπρακτα, με ρεαλιστικές προτάσεις, την πρόθεσή της για μια κοινά αποδεκτή λύση.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι τμήμα της στρατηγικής επιλογής για την ενίσχυση της προσέγγισης όλων των χωρών της περιοχής, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι και η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία με στόχο την επανένωση της Κύπρου, με
τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό.

Αναφορά έκανε και στην ψήφο των ομογενών, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει για τους Έλληνες της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους.

Κατηγόρησε, όμως, την Αντιπολίτευση ότι «εδώ και αρκετό καιρό, προσχηματικά υπεκφεύγουν την ανάληψη δράσης στο συγκεκριμένο τομέα».

Απαντώντας στις δηλωσεις της υπουργού Εξωτερικών, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η κ.Μπακογιάννη, «βρήκε ευκαιρία μιλώντας προς την ομογένεια […] να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με το αναληθέστατο επιχείρημα ότι τάχα δεν επιθυμούμε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η υπουργός της κυβέρνησης που στα πέντε χρόνια της θητείας της έφερε δύο προσχέδια νόμου με απολύτως ατυχείς και λανθασμένες επιλογές δεν μπορεί να καθίσταται τιμητής».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα διευκρινιστεί ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να οδηγεί στην αντιπροσώπευσή τους στη Βουλή των Ελλήνων με αξιοποίηση της επιστολικής ψήφου που επιτρέπει την καθολική συμμετοχή, καθώς και με την οργάνωση του εκλογικού σώματος σε εκλογικές περιφέρειες.

«Πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί το Σύνταγμα των Ελλήνων, καθώς και να ικανοποιηθεί η βούληση των Ελλήνων του εξωτερικού», κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο