Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε νέο ξεκίνημα για τις διμερείς τους σχέσεις προσδοκούν Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε νέο ξεκίνημα για τις διμερείς τους σχέσεις προσδοκούν Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Με ένα ανεπίσημο δείπνο και προσδοκία για μία θετική αλλαγή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, ξεκίνησε την Πέμπτη στην πόλη Χάντι-Μανσιίσκ η σύνοδος κορυφής για την χάραξη μίας νέας συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης για τις δύο πλευρές. «Σύννεφα» της τελευταίας στιγμής από τη Φινλανδία.

95

Με ένα ανεπίσημο δείπνο καιπροσδοκία για μία θετική αλλαγή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, ξεκίνησε την Πέμπτη στην πόλη Χάντι-Μανσιίσκ η σύνοδος κορυφής για την χάραξη μίας νέας συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης για τις δύο πλευρές.

Η σύνοδος έχει και διερευνητικό χαρακτήρα για τις δύο πλευρές, αφού είναι η πρώτη συνάντηση του νέου Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με του Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο Χάντι-Μανσιίσκ, το «Κουβέιτ της Ρωσίας» λόγω της παραγωγής πετρελαίου, μετέβησαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ο επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα η συνοδός να αποτελέσει αλλαγή στον τόνο των σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ και την έναρξη των σχέσεων της ΕΕ με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει βαθιά αλλαγή, μία ουσιαστική αλλαγή, αλλά είναι αλήθεια ότι θα υπάρξει ένας διαφορετικός τόνος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις κάνει λόγο στο BBC ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλες.

Ωστόσο, τα αγκάθια στις σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αν και ορισμένα θα συζητηθούν την Παρασκευή, στην κύρια φάση των συνομιλιών. Το ενεργειακό είναι ένα από τα βασικότερα, με την Ευρώπη να ζητά ομαλό πεδίο ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.

Η σταθερότητα των αγορών, η παγκόσμια οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η επισιτιστική κρίση επίσης αναμένεται ξα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ένα πρόβλημα που ανέκυψε την τελευταία στιγμή αφορά την Φινλανδία που σκοπεύει να λάβει μέτρα κατά της ρωσικής απόφασης να αυξήσει τους δασμούς στην ξυλεία. Η Φινλανδία εισάγει τεράστιες ποσότητες ακατέργαστης ξυλείας από τη Ρωσία και εκφράζει φόβους ότιγια την ίδια τα νέα ρωσικά μέτρα κοστίζουνχιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα τέθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο από τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

Παράλληλα, η Γεωργία και η σταθερότητα στον Καύκασο θα τεθούν από την πλευρά της ΕΕ που ζητά από τη Ρωσία να ενεργήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης. Και ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνουν ανήσυχοι από τη ρωσική στάση, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον αρχηγό των Αμπχάζιων αυτονομιστών Σεργκέι Μπαγκάπς.

* Στη σύνοδο συμμετέχουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ο επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο