Με 100 ευρώ θα ανταμείψει κινέζικο ξενοδοχείο όσους δημοσιογράφους γράψουν θετικά
Αμοιβή ύψους χιλιών γουάν (93 ευρώ) για κάθε άρθρο που θα το προβάλλει θετικά ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το ξενοδοχείο Gehua New Century Hotel, το επίσημο ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Τύπου για τους μη διαπιστευμένους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Αμοιβή ύψους χιλιών γουάν (93 ευρώ) για κάθε άρθρο που θα το προβάλλει θετικά ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το ξενοδοχείο Gehua New Century Hotel, το επίσημο ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Τύπου για τους μη διαπιστευμένους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου δήλωσε ότι «θέλουμε να επεκτείνουμε τη φήμη μας μέσω της ευκαιρίας που δίνουν οι Ολυμπιακοί, είναι αναγκαίο να προωθήσουμε το εμπορικό σήμα μας» ενώ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την απόφαση και διευκρινίζει πως γνωρίζει ότι η διεθνής πρακτική είναι διαφορετική.
Το φυλλάδιο που οι υπέυθυνοι μοίρασαν στους δημοσιογράφους μετά από την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου περιέχει ένα κατάλογο των προσφερόμενων ποσών σε σχέση με τις αναφορές των δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα, κάθε απλή αναφορά στο όνομα του ξενοδοχείου θα αποτιμάται με 100 γουάν (9,3 ευρώ). Αν το άρθρο επαληθευθεί από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου, τα μέσα μπορούν να διεκδικήσουν 500 γουάν (46,5 ευρώ) για ένα θετικό άρθρο 100- 500 λέξεων και 1000 γουάν (93 ευρώ) για άρθρα ανάμεσα στις 500 και στις 1000 λέξεις.
Στην Κίνα θεωρείται κοινή πρακτική να καταβάλλονται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν συνεντεύξεις τύπου 200- 300 γουάν (18,5- 28 ευρώ) ως «έξοδα μετάβασης» αν και στο Πεκίνο δεν υπάρχει μετάβαση που να κοστίζει πάνω από 50 γουάν. Χρήματα καταβάλλονται επίσης στους δημοσιογράφους και από τους ιδιοκτήτες ανθρακωρυχείων που βρίσκονται σε συνεννόηση με τοπικούς αξιωματούχους για να καλύψουν τα συνήθως θανατηφόρα δυστυχήματα.
Το δυναμικότητας 353 δωματίων ξενοδοχείο ανακαινίστηκε εκ βάθρων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και άνοιξε ξανά με το νέο του όνομα, ως το Διεθνές Κέντρο των ΜΜΕ του Πεκίνου. Αυτοχαρακτηρίζεται ως «το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Κίνας με θεματικό πεδίο τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης».
Στο Πεκίνο για να καλύψουην τους Ο(λυμπιακούς Αγώνες θα βρεθούν περίπου 10.000 δημοσιογράφοι χωρίς διαπίστευση και άλλοι 21.500 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.