Η μουσική μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος
Νέα Υόρκη: Το άκουσμα μουσικής για μισή ώρα κάθε μέρα συντελεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Ορλεάνη.
Νέα Υόρκη: Το άκουσμα μουσικής για μισή ώρα κάθε μέρα συντελεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Ορλεάνη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία με επικεφαλής τον Δρ Πιέτρο Μοντέστι διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ήπια υπέρταση που άκουγαν κλασσική μουσική, κέλτικη ή ινδική μουσική για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για έναν μήνα είχαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση τους.
Συνολικά, 48 ενήλικες 45-70 ετών που έπαιρναν φάρμακα για τον έλεγχο της ήπιας υπέρτασης έλαβαν μέρος στην έρευνα. Εξ αυτών, 28 άκουσαν για 30 λεπτά ρυθμικά ομογενή κλασσική, κέλτικη ή ινδική μουσική καθημερινά ενώ έκαναν ασκήσεις αργής ελεγχόμενης αναπνοής. Οι εναπομείναντες 20 συμμετέχοντες (που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου) δεν έκαναν αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης έγιναν μια και τέσσερις εβδομάδες αργότερα και έδειξαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση έπεσε σημαντικά στην ομάδα της μουσικής. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου παρουσίασε μικρή, μη σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την πιθανότητα διερεύνησης της μουσικής ως μια ασφαλή, αποτελεσματική και μη φαρμακευτική μέθοδο μείωσης της αρτηριακής πίεσης μόνη ή ως συμπληρωματική άλλων παρεμβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται μέχρι το 2025 ο αριθμός των ατόμων πουθα πάσχουν από υπέρταση θα ανέλθει στα 56 δισεκατομμύρια.
health.in.gr
- Μπριζίτ Μπαρντό: Οι 48 ταινίες, η απομάκρυνση από τις τέχνες και η αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων
- Παναθηναϊκός: Παίρνει τον Κοντούρη του Παναιτωλικού
- Ελληνικός τουρισμός: Σε τροχιά αλλεπάλληλων ρεκόρ – Πάνω από 37 εκατομμύρια οι αφίξεις το 2025
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση
- Πρωτοχρονιά: Ευφάνταστα, παράξενα, αστεία – Τα πιο ξεχωριστά έθιμα ανά τον κόσμο
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442