Αύξηση 39% στα 11,3 δισ. ευρώ για τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων το 2007
Κέρδη-ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις το 2007, ωστόσο οι προβλέψεις για το 2008 δεν είναι αισιόδοξες. Η αύξηση του κόστους της ενέργειας και η απώλεια των έκτακτων εσόδων προβληματίζουν τους αναλυτές.
Κέρδη-ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις το 2007, ωστόσο οι προβλέψεις για το 2008 δεν είναι αισιόδοξες.
Το 2007, σύμφωνα με τους ισολογισμούς 300 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα εταιρικά κέρδη ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ.
Το 2006, τα εταιρικά κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 8,2 δισ. ευρώ.
Οι ισχυρές επιδόσεις μεταφράστηκαν σε καλύτερα μερίσματα, με αποτέλεσμα η μερισματική ροή να προσεγγίσει τα 5,27 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση της αγοράς στο 3,4%.
Η καθαρή θέση βοηθήθηκε και από τη βελτίωση της κερδοφορίας αλλά και από την άντληση κεφαλαίων κατά την προηγούμενη χρήση, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένη κατά 22% στα 75 δισ. ευρώ, ενώ οριακή μείωση 1% παρατηρείται στις συνολικές υποχρεώσεις, στα 68 εκατ. ευρώ.
Αυξημένα κατά 26%, στα 11 δισ. ευρώ, είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ οι λειτουργικές ροές παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 4,6%, στα 6,9 δισ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 82,62 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 13,5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDΑ έφτασαν τα 12,58 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 8,2%.
Από τις 300 εισηγμένες, οι 221 ήταν κερδοφόρες στη χρήση 2007, ενώ από αυτές 129 αύξησαν τα κέρδη τους, 61 εταιρείες εμφάνισαν μείωση κερδοφορίας και 31 επέστρεψαν σε κέρδη έπειτα από ζημιές. Από τις 79 ζημιογόνες εταιρείες, οι 20 εμφάνισαν αύξηση των ζημιών τους, οι 29 ανακοίνωσαν μείωση ζημιών, ενώ 30 επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.
Για το φετινό έτος οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η επιβράδυνση και ίσως η συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών σε συνδυασμό με την απώλεια εκτάκτων εσόδων από την πτώση των αγορών προβληματίζουν τους αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν πτώση της κερδοφορίας κατά 15%.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας